La quarta edició del festival de cinema La Inesperada tindrà lloc del 21 al 25 de febrer a la Filmoteca de Catalunya i al Cinema Zumzeig.

El festival enguany proposa 7 sessions amb 24 pel·lícules, 4 llargmetratges i 20 curtmetratges. Alguns dels títols destacats de la programació són el curt rodat en 3D al barri d’Horta de Barcelona Laberint Sequences o  el llargmetratge fet des de dins d’un videojoc Knit’s Island.

La Inesperada està focalitzat en la no ficció i entén les pràctiques de no ficció com un territori lliure i ampli, oferint un ventall formal on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals.

El festival de cinema La Inesperada, focalitzat en la no ficció, celebrarà aquest proper mes de febrer (21-25) la seva quarta edició a Barcelona. Davant l’allau d’imatges contemporànies, el festival proposa una selecció meticulosa de títols, singulars i sorprenents, dins d’un ventall formal on tenen cabuda des del cinema fins a les arts visuals.
 
Enguany el festival ofereix un programa que consta 7 sessions que inclouen un total de 24 pel·lícules, 4 llargmetratges i 20 curtmetratges. Pràcticament, la totalitat de les obres programades són inèdites a Catalunya i han tingut un excel·lent reconeixement internacional. Fem aterrar a Barcelona circuits culturals d’arreu del món aquí encara inèdits, de latituds tan diverses com Burkina Faso, Lituània, Xina o, fins i tot, mons virtuals, sense oblidar el nostre entorn més proper.

En la programació del 2024, destaca una sessió dedicada al llenguatge 3D. El cineasta experimental nord-americà Blake Williams, qui inspirat pel Laberint d’Horta de Barcelona s’endinsa en camins infinits a Laberint Sequences, i l’artista lituà Deimantas Narkevicius, qui ens narra faules ancestrals i màgiques a Čiulbanti Siela (Ànima piuladora).
 
La Inesperada continua proposant un programa cinematogràfic alineat amb les noves tecnologies, com són el món dels videojocs o la intel·ligència artificial. Així com en la darrera edició vam estrenar Hardly Working, recent guanyador del millor curtmetratge als European Film Awards, aquesta edició comptarà amb la innovadora proposta Knit’s Island, un llargmetratge fet per tres cineastes que se submergeixen en un videojoc de supervivència per enquestar els altres jugadors i intentar comprendre què hi fan allí.
 
Entre altres invitats i sessions, es comptarà amb la presència de la cineasta letona Laila Pakalnina, amb qui compartirem alguns dels seus curtmetratges i ens aproparà als orígens de l’Escola Documental de Riga, un moviment cinematogràfic de la perifèria soviètica d’inicis dels 60 que es començà a desmarcar del llenguatge oficial.
 
També tindrem d’invitada a la cineasta catalana Blanca Camell, amb qui recorrerem tota la seva filmografia de curtmetratges, incloent-hi la recent, però poc vista Castells (Locarno, 2022) i la inèdita a Catalunya Renacuajos (Punto de Vista, 2023). També durem a terme la sessió EXIT en col·laboració amb l’SGAE, per a projectes de no ficció de producció catalana en procés de desenvolupament.
 
El festival La Inesperada reivindica l’experiència cinematogràfica enfront d’internet i se celebrarà a la Filmoteca de Catalunya i al Cinema Zumzeig. Enguany ha sigut programat per Miquel Martí Freixas, Mariana Hristova i Margot Mecca.