La proposta de Sónar+D 2025, paral·lela al Festival Sonar al juny, acull més d’un centenar de projectes i activitats pensades per inspirar, formar i connectar creadors, professionals de diverses disciplines i el públic general. A través de fòrums interactius, taules rodones, masterclasses, conferències performatives, presentacions i workshops, l´esdeveniment ofereix un entorn dinàmic per a la projecció del talent local i internacional.

Aquest any, la trobada s’estructura en tres eixos temàtics com “IA + Creativitat: presentació d’eines innovadores i enfocaments alternatius de la intel·ligència artificial en la producció artística”, “Imaginant el futur de les indústries creatives’: una reflexió sobre els canvis i oportunitats que enfronta el sector” i ‘Mons per venir’: per explorar els escenaris emergents que en el futur definiran les relacions entre tecnologia, cultura i societat.

En aquest context, el futur serà present gràcies a la presència de desenes d’artistes, tecnòlegs, científics i visionaris, els quals mostraran interaccions noves entre la intel·ligència humana i l’artificial. Entre els noms més destacats hi ha Libby Heaney, presentada per SEIDOR, artista pionera en computació quàntica, Xin Liu, enginyera i artista, Albert.DATA, neurohacker, i el duet Operator (Ania Catherine i Dejha Ti), possiblement les artistes més reconegudes del panorama artístic vinculat al block ‘ Choreography”. També hi assistiran altres figures com Tega Brain, Rebecca Fiebrink, yaboihanoi, Danielle Braithwaite-Shirley, i Forensis & Bill Kouligas.

Per primera vegada en un festival, Sónar+D presenta la xerrada-workshop Quantum Live Music Coding, una experiència sense precedents que uneix computació quàntica i creació musical en temps real. Amb la participació d’alguns dels noms més destacats de la investigació i la innovació sonora, s’executaran en directe algorismes quàntics experimentals per generar i transformar música amb una tecnologia encara inèdita a escenaris musicals.

A més, Sónar+D s’estén més enllà de la IA, abordant temes com ara la computació quàntica, la investigació genètica i l’exploració espacial. Recuperant tradicions mil·lenàries com l’astrologia, la programació del festival es proposa reescriure la història i construir bases per al futur, tot mentre explora què vol dir ser humà en un planeta cada vegada menys centrat en allò humà. També es prestarà atenció a com la tecnologia es pot alinear amb la intel·ligència ecològica.

Aquest any, el festival expandeix les seves col·laboracions a nivell local i global per comptar amb representants d’entitats de renom en l’àmbit cultural, acadèmic i científic com New Museum, Serpentine Gallery, Tabakalera, Fundació Onassis, Lumen Prize, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona Supercomputing Centre, Universitat d’Arts London, IRCAM, o IASlab. També hi seran presents empreses com Stability AI i Google Magenta, juntament amb projectes d’IA pioners com AudioStellar.

El centre neuràlgic del festival tornarà a ser Project Area, el gran espai expositiu de Sónar de Dia, que comptarà amb una selecció de més de 70 projectes nacionals i internacionals que exploren de la biologia a la IA, de la tecnologia de so als efectes secundaris de la hiperconnectivitat, la crisi ecològica actual o futurs possibles. Distribuïts en nou àrees temàtiques -Exhaustion, depletion, burnout; Systems of Care; Quantum Echoes; Natural Networks; Music Tech; AI & Music; AI + Creativity; Worlds to Come i Realities+D—, els projectes destaquen pel seu enfocament transdisciplinar i el seu esperit de recerca. Aquesta edició posa el focus en les propostes rebudes mitjançant una convocatòria oberta llançada per Sónar+D, i incorpora col·laboracions amb Arts Korea Lab, Fabbula i Octobre Numérique-Faire Monde, la col·lecció d’art tecnològic NewArtFoundation i les marques capdavanteres en tecnologia musical Ableton i AlphaTheta Corporation; universitats locals com BAU, Escola Superior de Disseny i Belles Arts de Barcelona, ​​ELISAVA, IED Barcelona, ​​La Salle Barcelona – Universitat Ramon Llull, i LCI BARCELONA; Google DeepMind, TABAKALERA & Etxepare Euskal Institutua, AI & Music powered by STARTS, Reset Networks, Foto Colectania i Barcelona Supercomputing Center, entre moltes altres.

Sónar+D llança el seu nou Programa de Comunitats, una iniciativa que reconeix el paper essencial dels col·lectius creatius com a motor de transformació cultural i tecnològica. El programa activa espais de participació, visibilitat i intercanvi per integrar aquestes comunitats a l’ecosistema de Sónar+D i generar vincles que s’estenguin més enllà del festival. En aquesta edició, tres comunitats locals, Barcelona Music Tech Hub, Barcelona Design Week i The Generative Art Museum, així com la prestigiosa organització The Lumen Prize, lideraran cadascuna una Sónar+D Community Takeover, sessions de networking que abordaran temes com ara la codificació creativa, el disseny, l’art digital i la tecnologia musical. A més, Lounge+D acull xarxes com Digital Fems, Més Dones Creatives, Institute of Network Cultures o Telenoika, entre d’altres, que compartiran projectes i obriran espais de trobada amb agents creatius i professionals.

Sónar coprodueix, juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, la 3a edició de +RAIN Film Festival, el primer festival a Europa de cinema generat amb IA. I col·labora amb la Fundació Foto Colectania per presentar l’exposició col·lectiva “L’art de navegar. Com perdre’s en un món d’imatges’, una reflexió sobre l’impacte de la fotografia al món virtual, que a més inclourà la peça de l’artista Simon Weckert, que es podrà veure al festival. El cicle SonarMies, al Pavelló Mies van der Rohe, esdevindrà un laboratori d’R+D amb ‘Sensitive Interface’, un projecte sobre accessibilitat, que treballa amb l’objectiu d’apropar el festival a públics amb diferents sensibilitats i millorar l’experiència per a totes les persones assistents. El projecte, desenvolupat en col·laboració amb BAU, l’Escola Superior de Disseny i Belles Arts de Barcelona i sota la supervisió de l’artista Mónica Rikić i el comissariat de Lluís Nacenta, comptarà amb les actuacions en directe de LANAV, DJ Selfcare i Verushka.

Sónar+D suma una xerrada entre el cineasta Oliver Laxe (“O que crema”) i el director del D’A Festival Cinema Barcelona, ​​Carlos R. Ríos, per parlar de la seva nova pel·lícula ‘Sirat’, seleccionada a la Secció Oficial a Competició del Festival de Cannes 2025, i amb banda sonora del músic electrònic Kangding Ray. El director parlarà de les seves intencions i metodologies de treball i sobre com va plantejar un viatge que porta del techno més raver a l’ambient més depurat i transcendental.

Sónar, juntament amb l’estudi creatiu MELT, 3Cat i l’artista Maria Arnal, i després de l’estrena a ISE (Integrated Systems Europe), la fira més important del món per a la indústria audiovisual, presenten en el marc del festival ‘Flors de veu’, una experiència immersiva que convida al públic a endinsar-se en un jardí sonor digital ia experimentar de primera mà.

Sónar+D exhibirà una rèplica de l’absis de Sant Climent de Taüll per acollir Lux Mundi, una espectacular experiència audiovisual que reinterpreta les pintures al fresc d’aquesta joia del romànic realitzada per quatre artistes digitals: Alba G. Corral, Massó, Desilence i Hamill Industries al costat del duet Tarta Relena. La peça va ser creada per celebrar el 900è aniversari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Lux Mundi és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya.

A més, després de la seva presentació oficial a la Biennale Architettura 2025 de Venècia, Sónar acollirà la instal·lació interactiva ‘The Tide’, creada per Mat Travizano i Marco Bressan, que dóna veu a la joventut global mitjançant intel·ligència artificial. Els visitants podran conversar amb una IA que expressa les esperances i els temors a nivell polític i climàtic de les noves generacions.