I.S.E.: D’AMSTERDAM A BARCELONA

Fa només cinc anys el I.S.E. es feia a Amsterdam. Feia fred, hi havia neu als carrers i el recinte anomenat RAI era de mides considerables però gens espaiós: pavellons molt tancats seguint un model tradicional d’arquitectura de gran nombre de fires. No era especialment “amigable”… Pel contrari ara I.S.E. acaba de tancar una edició a Barcelona: No fa fred, i el recinte FIRA2 té molts avantatges dels quals t’adones a mida que hi transites: Es fàcil localitzar els pavellons correlatius i es poden recórrer en dues plantes: en un passadís ràpid d’interconnexió dalt i passant per uns espais de restauració per baix: S’agraeix de tant en tant sortir i veure la llum…

A la fí ISE hi ha guanyat en el canvi i Barcelona (… i els catalans) evidentment també… No ha estat una tasca fàcil portar la fira a la ciutat i val a dir que la contribució del Cluster Audiovisual va ser decisiva per aconseguir aquesta fita. Una contribució que es manté fins el moment actual i on cal dir que tot l’equip de l’entitat està fent una feina d’excel·lència, visualitzada ara en els seus caps Miquel Rutllán a la presidència i Eduard Gil a la gerència…  

DE QUE VA I.S.E.?

De fet, el propi concepte d’integració audiovisual del acrònim ISE resulta clarificador per entendre el gran nombre d’activitats que incorpora aquesta fira. Fent una mica de didàctica podem seguir el que explicava Albert Cuesta a l’ARA “d’una banda hi ha els equipaments audiovisuals. De l’altra, els sistemes i solucions que fan servir aquests equipaments per crear contingut, transmetre’l i presentar-lo en comerços, mitjans de transport, oficines, residències, concerts i esdeveniments en directe”. Això explica la doble vessant d’equipaments com serien les pantalles leds en totes les seves possibles composicions i tota mena de “ferralla” tecnològica i d’altra els “sistemes i les solucions” dels integradors…

CINC FIRES EN UNA

Aquesta integració que té l’audiovisual com a fil conductor fa que la pròpia fira sigui un “tetrix” de stands en pavellons que podrien ser fires en si mateixes. Així en il·luminació espectacular trobem tot l’esperat i també accessoris i estructures…que formen un pavelló temàtic al costat d’un dedicat a aplicacions per a videoconferències, educació etc… també producció i distribució de contingut audiovisual, gairebé tot ja suportat en tecnologies IP, cartelleries i senyalització, domòtica i llar intel·ligent, o equipaments audio…

BANC D’ASSAIG DE CONFERÈNCIES I FORMATS

Val a dir que en paral·lel a l’espai expositiu I.S.E. també reuneix un nombre important de xerrades i conferències: algunes ja venen determinades pels subsectors que abasta la Fira i sembla procedent parlar de darreres tendències en sales de control, o en domòtica etc… però d’altres són també “banc d’assaig” com la primera convocatòria d’ ELAS, un espai de trobada audiovisual Europa-Llatinoamèrica que ha de ser tècnica a banda de política…   

LES DADES DEL I.S.E.

Al darrer dia de l’ISE i fent balanç s’explicava en roda de premsa que l’actual edició havia trencat tots els rècords assolint el major nombre de visitants de la seva història, amb 73.891 de 162 països. Es tracta d’un creixement del 27% en comparació a l’edició del 2023. El director general, Mike Blackman, ha celebrat aquests números i sosté que és el “testimoni del poder de transformació de la innovació i la col·laboració dins la comunitat”. El màxim responsable de la Fira també va explicar que el nombre d’expositors, havia arribat a 1.408, i d’ocupació de superfície, fins als 82.000 metres quadrats.

COL·LABORACIÓ SECTORIAL I ACTIVITATS PARAL·LELES

També el propi Mike explicava que enguany “no només s’han reflectit les tecnologies de vanguardia que defineixen la indústria, sinó que també serveix com a testimoni de l’esperit de creativitat i col·laboració del sector”. De fet, no és un tema menor perquè val a dir que la indústria local s’ha “volcat” amb ISE però també la totalitat d’institucions.

Un fet positiu ha estat la voluntat de la Fira d’implicar-se amb activitats urbanes com el mapping de la Casa Batlló del diumenge anterior a ISE o la Fira LLUM, un esdeveniment que amb quatre anys ha anat a més i que en el futur podria ser un “final feliç” de la pròpia Fira donat el gran nombre d’iluminació espectacular i inmersions vàries que s’exposen i que podrien suposar “treure la fira al carrer”…

REPÀS URGENT DE TENDÈNCIES

Sense dubte un producte sorpresiu i destacat d’aquest ISE han estat les pantalles en totes les seves variants, però també totes les possibilitats immersives tan en platós virtuals que generen fons absolutament realístics com les opcions per a gran públic. Com ha explicat Miquel Rutllan del Cluster -en la roda de premsa final- val a dir que a Catalunya s`estan desenvolupant tècniques immersives que arriben a tot el mon. El màxim responsable del Cluster també ha posar de relleu “la importància dels drons en grans espectacles audiovisuals” i, ha apuntat a l’aplicació de la realitat virtual “no només en la cultura”, en altres àmbits com l’educació i la sanitat. Per últim, Rutllant avisa “del impacte important” en la comunicació de l’IA per la “tendència dels humans digitals”, uns personatges que són fets amb  la digitalització a partir de figures reals i també amb creacions 100% artificials.  Deixem anotades aquestes pincellades de tendències tot i que caldrà digerir tot el que s’ha vist aquests dies que ha estat molt…  

PROXIMITAT AMB M.W.C.

El Mobile serà en menys d’un mes… Certament que té un format molt diferenciat: Els stands de les grans companyies són monumentals al Mobile tot i que, paradoxalment, el seu producte de referència –el mòbil- és molt més petit… però a ningú se li escaparà la coincidència de gran nombre d’expositors de les marques de referència. És bo per la ciutat aquesta coincidència en dates? Caldrà valorar-ho. Un dels grans èxits d’una fira de continguts audiovisuals organitzada per Red Midem és anar dues vegades a Canes: a l’abril i a l’octubre amb sis mesos de diferència i és un format que els ha funcionat molt i molt bé… No és el mateix cas però ho deixem anotat.  En fí,  l’ISE tornarà a Barcelona l’any que vinent i s’organitzarà del 4 al 7 de febrer de 2025, i una altra vegada a Gran Via Fira de Barcelona i tenim tot un any per a millorar i presentar el millor del que fem en les indústries .

LLEGEIX LA CONTINIUÏTAT D’AQIUESTA CRÒNICA EN AQUEST ENLLAÇ