ACTIVITAT FRENÈTICA EN NOMÉS QUATRE JORNADES

PANTALLA GEGANT D’ENTRADA

La pantalla que Fira de Barcelona i ISE van instal·lar a l’entrada Sur del recinte Gran Via2 per la qual entra el major nombre de gent és un element novedos i innovador que dona la benvinguda al visitant i ofereix oportunitats de visionats gegants, com l’experiència videoartística que es va oferir el segon dia. Es tracta d’una pantalla led transparent de 193 metres quadrats, que passa per ser la més gran d’Europa amb un pixel pitch de 3.9 mm, conformada per 12,7 milions de píxels… Va ser una instal·lació feta per Sono i ja queda fixa per altres fires al seu emplaçament:  Al costat també d’on es prepara l’ampliació de la Fira que s’assegura que serà aviat tot i que ningú sembla que vulgui posar una data concreta.

DESTACADA PRESÈNCIA CATALANA

De l’edició d’enguany cal fer referència al ampli stand “Catalonia” aportat per la Generalitat amb la coordinació del CLUSTER AUDIOVISUAL  amb substands de diverses empreses d’aqui, just també davant d’un espai de Barcelona Activa.

La Corporació -i més específicament 3CAT- oferia també un recorregut en realitat augmentada en un espai que recreava el fons del mar amb un missatge de sostenibilitat. El show es va fer amb Fura dels Baus, manifestament millorable… A banda d’aquestes presències institucionals i molt transitades caldria esmentar empreses diverses repartides pel recinte que oferien productes diversos en els subsectors de la Fira. Exemples: MEDIA PRO amb activitat continuada presentant les seves innovacions tecnologiques, en bona part desenvolupades al Poble Nou, SIMON. La llegendària empresa que va començar a Olot i posteriorment va crear fàbrica al Poble Nou de tota mena de material elèctric i connectors domèstics, que dona un pas de gegant amb el concepte “Lola” que permet el control domòtic d’edifics… (simonelectric.com)… o ARTHUR HOLM que des de Sant Hipòlit de Voltregà exporten a tot el món equips, com taules amb sistemes mecànics que amaguen i fan aparèixer monitors vídeo per a sales de reunions i per usos corporatius. Veure www.arthurholm.com

SISTEMES PROJECCIÓ PANTALLES, PLATÓS VIRTUALS

ISE ens col·loca davant l’estat de les innovacions més disruptives. Segurament si calgués anotar algunes a destacar de les presentades a ISE podríem optar per les pantalles gegants en totes les seves possibilitats i qualitats fantàstiques -com és podia veure a diversos stands-. També els sistemes de projecció a Panasonic, Epson, Christie etc.. que donen unes possibilitats de retallar les imatge emeses per adaptar-se a totes les superfícies. Així ho hem pogut veure al LlumBCN, un festival al carrer, projectant imatges sobre l’irregular edifici del Disseny Hub, festival –per cert- que podria donar encara molt mes de si mateix ja que moltes instal·lacions eren massa bàsiques i elementals…

Seguint amb aquesta línia d’innovació caldria també anotar les experiències d’alguns stands amb demos de platós virtuals, que a la fí són una extensió dels fons de pantalles en un sentit immersiu… platós que com sabeu són la quintaesència dels antics cromakey… Anotem aquí la interessant xerrada sobre aquesta temàtica que va organitzar el Cluster amb Javier Salinas, de Universitat CEU San Pablo, Alex Tomàs, de Infiled, Toni Mena, de l’escola FX Animation, Rubén Plaza, de Disguise,  i Miquel García – Gestmusic (Banijay Iberia)

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL: SWITCH, MEDIA PRO…

L’altre gran “headline” del ISE seria la intel·ligència artificial. En aquest sentit l’estudi SWITCH: IA APLICADA A L’AUDIOVISUAL, coordinat per Joan Rosès, sota el paraigua del Cluster Audiovisual és una referència decisiva. A ISE es va presentar aquest informe complert sobre l’intel·ligència artificial aplicat a l’audiovisual.

En aquest terreny també caldrà tenir en compte dues iniciatives properes. D’una banda Roadmovie, que promou Artefacto amb Anna Giralt Gris i la iniciativa de Media Pro amb Microsoft.

De Roadmovie direm que està revolucionant el finançament de pel·lícules amb plataformes basades en IA. Utilitzant grans models de llenguatge (LLM) avançats, ofereix una base de dades única i fàcil d’utilitzar mitjançant una interfície d’IA conversacional. Aquesta tecnologia innovadora racionalitza i personalitza el finançament per a cineastes i productors. Transforma el finançament del cinema en una experiència accessible i eficient, fent que les aspiracions cinematogràfiques siguin més assolibles. Val a dir, com ells mateixos ens expliquen que ha estat “Creat per cineastes per a cineastes”… i això es nota en els resultats.

Per la seva banda MEDIAPRO, va anunciar la posada en marxa d’un Laboratori d’Intel·ligència Artificial i Synthetic Media, en col·laboració amb Microsoft: les dues companyies, segons explicaren en roda de premsa,  compartiran coneixement tecnològic i de negoci per al desenvolupament de solucions clau aplicades al sector audiovisual. La irrupció de la IA està produint profundes transformacions al sector que implicarà un canvi de paradigma en poc temps. Per fer-hi front, expliquen les dues companyies que aborden, “aquesta col·laboració des d’un enfocament centrat en les persones, i compromès amb els compromisos legals i principis ètics en la conceptualització, el desenvolupament, el desplegament i l’ús de les solucions d’Intel·ligència Artificial, objecte del Laboratori”. Per tant, hi ha un compromís de respecte a la dignitat humana, autodeterminació de la persona, prevenció de danys, promoció de l’equitat, inclusió i transparència, eliminació dels biaixos i qualsevol mena de discriminació algorítmica.

En aquest Laboratori d’Intel·ligència Artificial i Synthetic Media, pioner a Europa, hi estan implicats prop d’un centenar de persones, que varien segons els projectes. Ja des del 2022 MediaPro treballava amb IA fins ara per donar suport a les pròpies empreses del grup com ara l’anàlisi de mercats i audiències, la monitorització de publicitat en retransmissions, l’accessibilitat i la personalització de continguts audiovisuals i digitals, el clonatge de veu i les millores en processament de vídeo. Totes aquestes possibilitats de la IA generativa per crear valor al sector serà ara potenciada amb l’aliança que fan amb Microsoft.

QUEDEN ENCARA NOTES… Encara quedarien més notes de ISE i -encara que sigui amb una setmana de retard- donarem continuïtat a aquesta crònica en les properes notes ISE… Continuarà…