El cineasta hongarès visita Barcelona gràcies a l’aliança de l’Acadèmia amb Filmin, Filmoteca de Catalunya, Zumzeig i ECIB

L’Acadèmia del Cinema Català, Filmin, la Filmoteca de Catalunya, l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) i Zumzeig s’uneixen per retre homenatge al cineasta hongarès Béla Tarr, considerat un dels directors més influents i visionaris del cinema contemporani.

Els i les residents de la Residència de Guions podran compartir una trobada a porta tancada amb el cineasta, qui va rebre recentment el Premi d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Europeu, en la qual podran descobrir les claus del seu procés creatiu.

Béla Tarr és conegut pels seus films, rodats en blanc i negre, amb llargs plans seqüència i moviments lents de càmera, que aprofundeixen en l’abisme de l’existència humana i retraten un món llòbrec de paisatges fangosos i desolats, presidits per la desgana vital i un present sense futur per bé que suspès en una espera indefinida. La mestria amb la qual explora l’espai i, sobretot, el temps, esdevé l’essència del relat i la raó per la qual és considerat un referent ineludible de l’slow cinema

Durant els seus dies d’estada a la ciutat comtal, Tarr presentarà algunes de les sessions del cicle programat durant el mes de gener per la Filmoteca (Armonías de Werckmeister, dimarts 9 de gener 20.00 h; El cavall de Torí, dijous 11 de gener 20.00 h) i el cinema Zumzeig (Nido familiar, dimecres 10 de gener 19.00 h; La condena, dissabte 13 de gener 19.00 h). Així mateix, Béla Tarr oferirà dues classes magistrals als alumnes de l’ECIB.

Per la seva part, la plataforma Filmin incorpora al seu catàleg un cicle exclusiu dedicat al cineasta que inclou les pel·lícules Nido familiar (1979), The Outsider (1981), La Condena (1988), Sátántangó (1994), Armonías de Werckmeister (2000), El hombre de Londres (2007) i El Caballo de Turín (2011). 

La visita de Tarr a Barcelona ha estat promoguda per Manel Raga de La Foradada Films.

Podeu consultar la programació de la retrospectiva Béla Tarr a la Filmoteca AQUÍ i al pdf adjunt.