En el marc de les festes de nadal Sónar presenta ‘Analema’, una instal·lació de l’estudi creatiu Glassworks. La instal·lació és un enorme cilindre lluminós de pantalla LED, de 6m de diàmetre i 3m d’alçada, dividit en 12 seccions com a prismes que, en ser travessats per la llum, presenten una àmplia amalgama de colors.

Aquesta extraordinària peça inspirada en el recorregut anual del sol i en la celebració del solstici d’hivern, estarà coronada per 12 feixos de llum robotitzats que seran visibles des de diversos punts de la ciutat. Així doncs, els que passin per davant podran il·luminar l’skyline de Barcelona amb la seva pròpia presència en apropar-se a la instal·lació

La instal·lació audiovisual interactiva estarà connectada directament amb el temps i l’espai concret dels vianants, a qui permetrà percebre la llum del sol minut a minut i interactuar-hi, evidenciant que cada percepció és única i irrepetible. A més del component visual, la peça comptarà amb diferents ambients sonors: 12 composicions en 12 tonalitats, creades per Tarta Relena, cantades en diferents llengües i ubicades, cadascuna, en cadascun dels prismes. El duo català interactuarà en directe amb la instal·lació mitjançant dues intervencions: una inaugural i una altra la nit del solstici, els dies 16 i 21 de desembre, respectivament.

Entre el dissabte 16 i el 29 de desembre, com a part de les festes nadalenques, Sónar convida als qui viuen o visiten Barcelona a explorar el recorregut anual del sol i celebrar el solstici d’hivern a través d ‘Analema’ ubicada a la Plaça Universitat

La ciutadania serà, doncs, amb els seus moviments durant tot el dia, qui generi la coreografia final que, cada nit, la instal·lació emeti cap al cel de Barcelona mitjançant una gran torre de llum vertical. Aquesta obra de gran format comptarà amb una pantalla LED circular de 6m de diàmetre i 3m d’alt i un sistema de so generatiu que reaccionarà en funció de la posició de l’usuari, reproduint l’espai sonor creat pel duo musical Tarta Relena, que també hi intervindran en directe en dues ocasions la instal·lació.

Xavier Tribó, director de Glassworks, explica: “Pel nostre laboratori, ‘Analema’ va més enllà d’una simple instal·lació interactiva de gran format. Ha estat una oportunitat única per experimentar amb algoritmes en temps real basats en la física de la llum i el temps Estem molt orgullosos d’aquesta proposta de percepció sensorial sobre la llum, convidem a tothom a descobrir espectres visuals i sonors diferents en funció de la seva posició i moment del dia, es tracta d’un experiment sobre el solstici d’hivern controlat per algorismes generatius.” ‘Analema’ ha estat concebut per Glassworks, estudi creatiu amb seus a Barcelona, Londres i Amsterdam, on també desenvolupen projectes de recerca audiovisual i sofisticades instal·lacions i experiències interactives.

L’espai sonor d”Analema’ ha estat creat per Tarta Relena, les veus del qual transporten la tradició al futur i representen, millor que ningú, la fusió entre el solstici i dates tan assenyalades. Què passarà a Plaça Universitat a cada moment del dia? La instal·lació funcionarà cada dia entre el 16 i el 29 de desembre, des de les 11:00h fins a les 23:00h, i experimentarà dos estats diferents: De 11:00h a 21:00h: El públic podrà interactuar en directe amb la instal·lació. Aquesta capturarà els moviments, els transformarà en dades i convertirà aquesta informació en llum i loops musicals, que se sincronitzaran amb els samples vocals pregravats per Tarta Relena. D’11:00 ha 18:00 h, en hores de llum solar, cadascun dels prismes emetrà el so de cadascun dels samples, en funció dels moviments del públic. De 18:00 ha 21:00 h, ja sota el cel nocturn, cada interacció provocarà que s’activi un dels focus de llum d”Analema’, de manera que els assistents estaran il·luminant l’skyline de Barcelona amb la seva presència i moviment. De 21:00 ha 23:00 h: Cada nit, en aquest tram horari, es projectarà al cel una gran columna de llums verticals que oferirà una coreografia, que serà el resultat de totes les interaccions enregistrades durant el dia. Així, l’experiència de cada nit serà única i irrepetible.