El Festival L’Alternativa -del 10 al19 de novembre- aposta, un any més, per una programació amb caràcter i veu pròpia. A competició tenim 17 llargmetratges i 30 curtmetratges.

10 llargmetratges imprescindibles amb les més diverses mirades independents competeixen a la Secció Oficial Llargmetatges Internacionals de l’Alternativa. Entre els llargmetratges, tres d’ells són estrenes a Espanya: Il pleut dans la maison (Paloma Sermon-Daï), Up the River with Acid (Harald Hutter) i O estranho (Flora Dias i Juruna Mallon). Completen la secció les estrenes a Catalunya de: Between Revolutions (Vlad Petri), Here (Bas Devos), A morte de uma cidade (João Rosas), The Mountains (Christian Einshøj), Notre corps (Claire Simon), El rostro de la medusa (Melisa Liebental) i Tótem (Unidad de Montaje Dialéctico).         

Els nous llargmetratges de Lois Patiño (Samsara), Oskar Alegria (Zinzindurrunkarratz), Colectivo Negu (Negu Hurbilak), Laura García Pérez (Soc filla de ma mare), Isabel Herguera (El sueño de la sultana), Alberto Martín Menacho (Antier Noche), i David Pantaleón i Jose Víctor Fuentes (Un volcán habitado) competiran a la secció Oficial Nacional.

La pel·lícula inaugural de l’Alternativa 2023 serà Fallen Leaves, d’Aki Kaurismäki, que ve guanyar el premi FIPRESCI a la Millor Pel·lícula de l’Any. També comptarem amb una retrospectiva de la filmografia de Tatiana Huezo en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, un Satèl·lit de Clara Roquet, i un focus de l’artista sonor Félix Blume.

A les Sessions Especials, es podran veure: La Chimera, d’Alice Rohrwacher, guardonada a la Seminci, i el darrer documental de Nicolas PhilibertSur l’Adamant, que a més impartirà la masterclass La improvisació, una necessitat ètica, on compartirà amb els assistents el seu procés creatiu. En col·laboració amb la Mostra de Cinema Àrab es presentarà It Must Be Heaven, d’Elia Suleiman. I també tindran lloc les premiers a Catalunya de La imatge permanent, de Laura Ferrés, guanyadora a la Seminci; Remember My Name, d’Elena Molina, distingida amb la Biznaga de Plata Premi del Públic a la darrera edició del Festival de Màlaga; i And the King Said, What a Fantastic Machine, d’Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck.

I, com sempre, hem de destacar l’Alternativa Pro, on tenen lloc totes les activitats destinades a donar suport i impulsar el desenvolupament de projectes audiovisuals i cinematogràfics de producció independent. Un espai per fomentar la creació, la producció i la distribució del sector audiovisual.

Per més informació de totes les activitats podeu consultar la programació completa. 

Entre les presències confirmades, hores d’ara tenim Tatiana Huezo, Nicolas Philibert, Laura Ferrés, Elena Molina, Joao Rosas, Christian Einshøj, Paloma Sermon-Daï, Harald Hutter, Alberto Martín Menacho, Laura García Pérez, Oskar Alegria, Colectivo Negu, David Pantaleón i Jose Víctor Fuentes.