La 72 edició de la Berlinale ha anunciat el seu programa amb una destacada presència de films, projectes i talent català. El festival ha plantejat un nou concepte de certamen per a l’edició de 2022. Mentre que la part d’indústria del festival es celebrarà en format online, el festival manté el seu format presencial i els equips dels films seleccionats presentaran les seves obres del 10 al 16 de febrer.

Els darrers films de Carla Simón, AlcarràsIsaki Lacuesta, One day, one nightparticiparan a la secció oficial i el curt Agrilogisticsi el film Afterwater participaran a les seccions de curt i Forum, respectivament. A més, dos projectes catalans 20.000 espècies d’abelles i la sèrie Picadero, han estat seleccionats al Co-production Market i quatre professionals catalans al programa Berlinale Talents. 

Cinema català al festival

Alcarràs, de Carla Simón (Avalon P.C., Elastica Films, Vilaüt Films iAlcarràs AIEen coproducció amb Kino Produzioni) i One year, one night, d’Isaki Lacuesta (La Termita Films, Noodles Production, Bambú Producciones, Una noche la película AIE, Mr Fields and Frends Cinema) han estat seleccionades per participar a la secció oficial Competition.

Carla Simon torna a la Berlinale després del seu èxit amb Estiu 1993 que va ser seleccionada l’any 2017 a la secció Generation Kplus i premiada com a millor opera prima. Protagonitzat per actors no professionals, Alcarras gira entorn la familia Solé que després de vuitanta anys cultivant la mateixa terra es reuneixen per a realitzar la seva última collita. La producció compta amb el suport de l’ICEC.

Per la seva banda, Isaki Lacuesta també competirà a la secció oficial amb el seu últim treball One year, one nightuna coproducció francesa que compta amb suport de l’ICEC, inspirat en el llibre escrit per un supervivent dels atemptats de la sala Bataclan l’any 2015. Amb guió d’Isa Campo, Isaki Lacuesta i Fran Araújo, el film el protagonitza un repartiment internacional encapçalat per Nahuel Pérez, Noémi Merlant, Quim Gutiérrez i Alba Guilera.

A més, la coproducció Afterwater, de Dane Komljen (Andergraun Films, Flaneur Films, DART FILM, Jeonju Cinema Project) participarà a la secció Forum dedicada a un cinema poc convencional i que obre noves perspectives cinematogràfiques. El film és una coproducció d’Andergraun Films, premiat amb una menció especial com a projecte per Jeonju Cinema Project i seleccionat i premiat al laboratori Fidlab l’any 2018.

El curtmetratge català també serà present a la Berlinale. Agrilogistics,  de Gerard Ortin, competirà a la secció Berlinale Shorts. El film ens apropa a les recents transformacions tecnològiques dins l’agricultura industrial contemporània. El seu anterior treball, Future Foods, va formar part del Shortcat 2021 de Catalan Films i ha estat seleccionat a festivals com Visions du Réel, Open City Documentary o Cinespaña.  

Projectes i talent català a les activitats d’indústria

També trobem presència catalana a les activitats d’indústria del festival. El projecte 20.000 espècies d’abelles, d’Estibaliz Urressola, produït per l’empresa catalana Inicia Films amb Gariza Films, ha estat un dels 34 projectes de llargmetrage de 32 paísos seleccionats al Berlinale Co-production Market. Els productors tindran l’oportunitat de presentar els seu projecte a coproductors internacionals, agents de venda, cadenes de televisió, plataformes, distribuïdores, representants de fons públic de finançament de tot el món.

En el marc del Berlinale Co-production Market es celebra el Co-Pro Series (15-16 de febrer) que selecciona 10 projectes de series d’Europa, Canadà i America Llatina que cerquen partners internacionals. La sèrie Picadero, d’Isabel Coixet (Amor y lujo, Zeta Cinema, Fidelio Films) és dels projectes seleccionats que es presentarà en col·laboració amb el Series Mania Forum on el passat agost es va presentar el projecte per primera vegada. Picadero està protagontzada per la detectiu privada Llanos Salinas  acostumada a bregar amb els petits draps bruts de la burgesia comtal. La sèrie està ambientada a Barcelona.

Paral.lelament, el programa de desenvolupament de talent i plataforma de networking Berlinale Talents ha seleccionat 4 professionals catalans en la seva vintena edició: Meritxell Colell (directora), Manel Raga (director), Marta Cruañas (productora), Bruna Cusí (Actriu) i Mariona Borrull (criítica de cinema i periodista). El programa selecciona a 200 professionals emergents de 116 països d’entre més de 2.200 candidatures. 

Un any més, Catalan Films organitzarà un variat programa d’activitats en el marc del mercat online i del festival per acompanyar els films i projectes seleccionats i donar conèixer la indústria audiovisual catalana.