BT5A6269 BT5A6387 BT5A7827

 

El Zoom Festival va posar punt i final a una 13a edició d’intensa programació, amb el millor del cinema per a televisió. Un any més, el Zoom es consolida com un referent en el panorama de la ficció televisiva, convertint-se en un aparador de les entrenes de les millors produccions a nivell nacional i internacional, i també com a lloc de trobada entre professionals. Cal destacar també l’alta participació de públic a totes les seccions i activitats paral·leles al festival.

El Jurat Oficial d’aquesta edició està composat per la cineasta i crítica de cinema Anna Petrus, l’actor i director de teatre Pep Pla, el guionista i director de cinema i televisió Oriol Ferrer, i Toni Marín, realitzador, creatiu i productor d’audiovisuals, cinema i projectes culturals i d’entreteniment.

El Jurat de la Crítica l’han conformat Cipriano Torres, Toni de la Torre i Manel de Luna. I, d’altra banda, el Jurat Jove, presidit per l’actriu, directora i guionista Mireia Ros, l’han format estudiants de l’Escola d’Art Gaspar Camps i de l’Institut Joan Mercader d’Igualada.

Premi Millor Pel·lícula
Clara Immerwahr (Àustria-Alemanya, 2014) del director Harald Sicheritz, és una pel·lícula biogràfica que explica la vida de la primera dona de la Universitat de Breslau que va obtenir un doctorat, la Clara Immerwahr. Tot i que se suposava que el seu lloc era a la cuina, ella va perseguir el seu somni de convertir-se en científica. Però, en casar-se amb el químic Fritz Haber, la seva vida comença a caure en una crisi existencial perquè es converteix en una simple assistent d’ell. A més Haber traeix el seu objectiu d’utilitzar la química per al bé de la humanitat i desenvolupa un gas verinós emprat per l’exèrcit alemany en la I Guerra Mundial. El film mostra com Clara Immerwahr fou una dona pionera, pacifista i activista dels drets de les dones. Motius que la van portar a enfrontar-se al seu marit i a ser considerada una traïdora de la pàtria.

Premi Millor Direcció
Brendan Cowell per The Outlaw Michael Howe (Austràlia, 2013). És un drama ambientat l’any 1814, on s’explica la dissolució de la colònia penal britànica Van Diemen Land. El convicte anglès Michael Howe, impulsat per la lleialtat i l’odi cap a aquells a qui va servir, juntament amb una jove aborigen, converteixen una banda de convictes i desertors desesperats en un exèrcit temible. És la història d’homes que es rebellen contra la corrupció establerta en aquella època.

Premi Millor Guió
Pere Riera i Care Santos per Habitaciones cerradas (Espanya, 2015). És una mini-sèrie de dos capítols que adapta la novella homònima de Care Santos, traduïda a una desena de països. És un melodrama ambientat en dues èpoques, l’actualitat i les primeres dècades del segle XX centrat en la història dels Lax, una poderosa família burgesa de Barcelona. Violeta Lax torna a Espanya per supervisar les obres que han de convertir l’antiga mansió de la família en un museu dedicat al seu avi, Amadeu, un famós retratista. Però l’aparició d’un cos momificat en una habitació secreta portarà a la Violeta a descobrir el fosc passat de la seva família.

Premi Millor Intèrpret
Laia Marull per La Xirgu (Espanya, 2015) de Sílvia Quer. Una tvmovie d’època que mostra la difícil relació de Margarita Xirgu i els autors Federico García Lorca i Valle Inclán a través d’històries d’amor, desamor i llibertat. A l’any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera, Margarita Xirgu es debat entre estrenar o no l’obra de teatre Mariana Pineda, de Lorca. Les autoritats l’amenacen amb la presó o el desterrament si representa aquesta obra llibertària. Però sembla que res la fa dubtar, fins que Valle Inclán i el mateix Lorca també s’hi oposen. Tots dos coincideixen amb el mateix ultimàtum: o ells o l’estrena.

Ramon Gener, Premi d’Honor
Ramon Gener és llicenciat en Humanitats i en Ciències Empresarials. Va començar la seva formació com a músic estudiant piano al Conservatori del Liceu i la va completar amb Anna Maria Albors. Per recomanació de la soprano Victòria dels Àngels va començar a estudiar cant sota la seva supervisió. Va completar els seus estudis vocals a Varsòvia amb el baríton Jerzy Artysz i a Barcelona amb el tenor Eduard Giménez.
Després d’una carrera de diversos anys com a baríton va deixar de cantar i va començar una nova etapa com a divulgador musical oferint conferències sobre el món de la música “clàssica” i l’òpera. El ressò d’aquestes conferències el van portar fins al món de la televisió. Primer a TV3 amb el programa Òpera en texans i després a l’escena internacional amb This is Opera, una coproducció espanyola i alemanya gravada en anglès i espanyol que es pot veure a molts països del món. També s’ha introduït en el món literari amb la publicació del seu primer llibre: “Si Beethoven pogués escoltar-me” i la preparació del segon llibre que apareixerà a la primavera del 2016.

Alba Ribas, Premi Auguri Sita Murt
Alba Ribas s’ha donat a conèixer per haver format part de l’elenc de l’exitosa sèrie d’Antena 3 El barco. Al cinema, l’actriu catalana va començar treballant amb el director Christian Molina a Diari d’una ninfòmana. Després, va participar a Animals, de Marçal Forés; XP 3D, de Sergi Vizcaíno, i Barcelona, nit d’estiu, de Dani de l’Ordre. Actualment, acaba d’estrenar el film El cadàver d’Anna Fritz, d’Hèctor Hernández Vicens, on ha tingut el paper protagonista i que també ha presentat en els festivals Cinefiesta de Lisboa, BFI London Film Festival i Sitges, en secció oficial.
També ha treballat en el teatre, protagonitzant obres com L’Onada, de Marc Montserrat Drukker, al Teatre Lliure de Barcelona; aquest muntatge es va representar després al Teatro Valle-Inclán de Madrid amb un altre repartiment, sent Alba Ribas l’única actriu de l’elenc original que va mantenir el seu paper.

Premi del Jurat Jove
Peter Pan Man (Holanda, 2015) de Michiel Ten Horn, narra la història d’un etern estudiantde 32 anys, en Thijs, que visita la casa de la seva germana per fer una rentadora i coneix la Lisa, la mainadera, una noia de 16 anys. Sense proposar-s’ho, la Lisa té un profund efecte sobre en Thijs, revelant una insatisfacció profundament arrelada amb el seu propi comportament passiu.

Premi Zoom Jove Curtmetratge
Café para llevar (Espanya, 2014) de Patrícia Font i produïda per Escac Films. L’Alicia camina atrafegada ultimant els preparatius del seu casament quan decideix entrar a demanar un cafè per emportar a la primera cafeteria que troba. Casualitats del destí, allí es troba inesperadament amb en Javi.

Premi Zoom Jove Websèrie
Zero (Espanya, 2015) de David Victori, produïda per Ridley Scott i Michael Fassbender. La websèrie narra com un pare i el seu fill estan emocional i físicament separats el dia en què la Terra perd la gravetat de forma intermitent.

Premi Millor Sèrie Espanyola
El Premi a la Millor Sèrie Espanyola d’aquesta edició és per a El Ministerio del Tiempo del director Marc Vigil, amb guió de Javier i Pablo Olivares. Concebuda per a un públic ampli i familiar, El ministerio del tiempo és una sèrie amb un fort sentit didàctic: mostra la història d’Espanya des d’Isabel la Catòlica fins a la Guerra de la Independència. Des de les negociacions sobre el retorn del Guernica fins a la picaresca de l’Espanya del Lazarillo. Dels Dalí i Lorca de la Residència d’Estudiants al jove de Lope de Vega allistat a La Armada Invencible.

Premi DO Catalunya
La Xirgu (Espanya, 2015) de Sílvia Quer. Una tvmovie d’època que mostra la difícil relació de Margarita Xirgu i els autors Federico García Lorca i Valle Inclán a través d’històries d’amor, desamor i llibertat.

II Showcase de pilots de ficció
Premi del Jurat a Millor pilot:
Air, de DS media / Filasexta. Escrit i dirigit per Carlos Martín Pazo.

Mencions especials del Jurat:
Soy Presidente, de Christian Flores. Pel talent creatiu del Christian Flores.
No we can’t. Dirigida per Laia Alsina i Mireia Giró Costa, escrita por Laia Alsina. Pel treball actoral i la interpretació.

Premi del Públic:
Mediocrity, de Pep Feliu (Malvo Films).