La vintena edició del Festival Nits de cinema oriental de Vic ja té palmarès. El Premi del Públic – Gat de la Sort ha anat a parar a la xinesa Gelat de moniato, de Wang Chong —present al festival juntament amb la productora del film, Sijie He—, una història entranyable que retrata l’estiu d’un nen al camp acompanyat de la seva àvia i el seu oncle. 

Per la seva banda, el jurat, format pels cineastes Raquel Barrera, Jaume Balagueró i Paul Urkijo, ha decidit atorgar el Gran Premi del Jurat Next Sohee, de la directora coreana July Jung, “per la seva capacitat de profunditzar i atrapar-te en una història aparentment senzilla que acaba resultant ser devastadora i emocionant”. El jurat ha volgut fer dues mencions especials, a la mongola Harvest Moon, d’Amarsaikhan Baljinnyam; i a la també coreana Special Delivery, de Park Dae-min. Finalment, el Premi de la Crítica del FesNits 2023, que es decideix entre els periodistes acreditats, ha recaigut en Harvest Moon.

Els tres principals reconeixements se sumen als dos Grans Premis Honorífics que s’han entregat enguany. A més de l’actor japonès de cinema de kungfu Yasuaki Kurata, que va recollir-lo la nit de dimecres, el festival va atorgar aquest guardó honorífic al distribuïdor català Xavier Catafal, pioner en la distribució de cinema asiàtic al país i responsable que s’estrenessin a les sales espanyoles films mítics com Fist of Legend, AkiraPorco Rosso, Battle Royale, Ong bak o Gangs of Wasseypur, i sèries imprescindibles com Bola de drac o Detectiu Conan a través de Manga Films i Isaan Entertainment.

L’última nit a la Bassa dels Hermanos del festival, que ha coincidit amb la jornada de reflexió, ha estat dedicada a la cultura de l’Índia. A més de l’anunci de palmarès, s’han ofert sopars amb gastronomia del país, una exhibició de balls de Bollywood de la companyia Nataraja Dance i la projecció de l’espectacular i hiperbòlica KBKJ. Abans, L’Atlàntida ha acollit les últimes projeccions dels films a concurs, amb l’estrena mundial de la hongkonguesa In Broad Daylight i l’estrena espanyola de la mateixa Next Sohee, així com la presentació del llibre del festival Siempre nos quedará Pekín, de Montse Rovira i Carlos Benítez.