SONAR+D: Centrats en la IA

Sonar+d, l’espai d’an’alisi i reflexió dedicat a la nova tecnologia aplicada a la indústria musical i del audiovisual, que es desenvoluparà del 15 al 17 de juny ha definit les seves principals inervencions que comentem a continuació:

La Intel·ligència Artificial entra a molts àmbits de les nostres vides, i per aquest motiu monitoritzar com evoluciona la relació entre éssers humans versus màquines serà el tema que abordarà Kate Darling, la major experta en ètica robòtica en el món, en una xerrada presentada per SEIDOR.

A Sónar+D 2023, estarà també el col·lectiu Domestic Data Streamers, que, amb el seu fundador Pau Garcia, analitzarà els sorprenents resultats de l’aplicació de la IA en les arts, alhora que sospesarà les seves perilloses conseqüències. 

CJ Carr, director de recerca a Harmonai, explicarà en aquest event Sonar, com utilitza la IA per crear música i Tupac Martir presentarà la seva nova peça d’assemblatge multimèdia ‘Unique’. Tot això, sense oblidar-nos de l’AI & Web3 Creatives Summit, un simposi impulsat per Sónar+D i UPF Ventures que, al llarg de dues jornades, analitzarà les relacions entre la IA i la música, la IA i el cinema (servirà de cloenda al +RAIN Film Fest, del qual parlarem més endavant), l’expanded media i la creativitat i la Web3. 

Desxifrant el futur de la indústria musical…

També l’AI & Web3 Creatives Summit abordarà la relació entre la IA i la música per començar a albirar el futur del sector, Sónar+D comptarà divendres amb el Music Innovation Forum, en què es vol tenir una conversa oberta i fluida de convidats i públic sobre la situació actual i futura del sector. Es parlarà sobre eines per a creadors, live performance i comunitats i distribució.

També CJ Carr visionarà el futur de la música mitjançant l’utilització de la IA. L’artista grime Elijah portarà els seus ‘Yellow Squares’ a l’escenari en una sessió interactiva que vol ajudar els creadors en el seu camí en tan difícil negoci. També hi serà Afrorack per explicar com ha curt-circuitat des d’Uganda l’eurocentrista món de la tecnologia musical, mostrant algunes de les seves pròpies creacions i explicant la seva particular visió dels sintetitzadors.

…i de la indústria audiovisual

En paral·lel a les propostes més vinculades a la música hi haurà a Sona+D una aproximació al cinema fet amb IA de la mà de AI & Web3 Creatives Summit, i la performance de Tupac Martir’s ‘Unique’, en la qual conviuran àudio, visuals generatius i realitat augmentada, complementant-se amb altres sessions que abasten el camp de l’audiovisual.

Behind the show: Weirdcore + Black Box Echo ens permetrà conèixer de primera mà el treball de dos dels grans noms que s’amaguen rere els visuals de famosos shows com els d’Aphex Twin, BICEP i més. Universal Everything estarà representada pel seu Director Creatiu Interactiu, que analitzarà eal treball audiovisual d’aquest col·lectiu fluid de “media artists, experience designers i future makers”..

A  ‘Generative AI and the Arts’, l’estudi Rhizomatiks, amb l’artista Daito Manabe i l’enginyer Yuya Hanai, donaran una masterclass en la qual introduiran al públic en el funcionament de la IA generativa i la tecnologia de síntesi d’imatges basada en prompts.

On es troben l’art, la ciència i la societat 

L’aposta de Sónar+D el 2023 pels grans fòrums de debat obert es completa amb l’Art, Science and Technology Forum, organitzat juntament amb HacTe, que serà, a més, la primera activitat del festival. Allà, es parlarà de la importància de les relacions entre art i ciència, s’explorarà sobre diferents models de residència i s’analitzarà com estan contribuint els artistes als reptes actuals. PUZZLE X es porta preguntant des de la seva fundació com es creuen les tecnologies d’avantguarda amb l’art, la música i l’expressió creativa. Per això, la seva directora fundadora, la Dra. Zina Cinker, presentarà en la seva masterclass ‘MATTER EXPRESSIONSM’ els avanços més emocionants d’aquesta tecnologia i la deep science. De forma més performativa, a Stage+D by MEDIAPRO, Playmodes & UPC-Telecos presentaran ‘Astres’, una línia de recerca que planteja la utilització de llum natural en obres d’art lumínic. Claire L. Evans convida Sofía Crespo per parlar de vincles i paral·lelismes entre el món natural i la tecnologia de la informació, cobrint des de xarxes de fongs fins a ordinadors fabricats amb cèl·lules cerebrals. I, a ‘Listen to find questions’, Jana Winderen oferirà un concert en el qual sonaran tots aquests enregistraments de camp que capta a racons, profunditats i latituds de difícil accés. També estarà la Plaça de Barcelona, una instal·lació interactiva organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, que oferirà tres dies d’activitats que s’anunciaran molt aviat.

Una nova Project Area amb més de 80 projectes

Juntament amb els fòrums de debat, l’altra gran novetat d’aquest Sónar+D 2023 és Project Area, una zona que es presenta com la gran plaça de Sónar de Dia. Durant les tres jornades, s’exposaran projectes a les seves diferents zones: Music & Sound, on la tecnologia musical cobra vida -amb peces d’Orbita – Playtronica, Richie Hawtin & Erica Synths, Domestic Data Streamers, Befaco, Pioneer DJ & Tribe XR i Dolby Atmos & Mercedes-Benz-, Art & Science, on hi haurà treballs en matèria de radiació còsmica, computació quàntica i contaminació online -amb presència del Museo Nacional de Ciencias y Tecnología, la peça ‘Orbihedron’ d’Evelina Domnitch i Dimitry Gelfand i el Barcelona Supercomputing Centre-, Design, amb una selecció de propostes que exploren les possibilitats artístiques més radicals ofertes per dissenyadors emergents -amb The Utsuori Lab, Gnomalab Studio i Blo que, entre d’altres-, Realities+D, amb una mostra de les experiències més creatives de realitat augmentada i realitat virtual -destaquen Rindon Johnson, Lauren Moffatt i Universal Everything-, Gaming, amb alguns dels videojocs més creatius i prometedors -els d’Aleix Pitarch, Albert Barqué i GameBCN són imperdibles- i un Stage Project Area pel qual passaran breument a presentar els seus treballs +RAIN Film Fest, Entangled Others Studio i D-Fuse, entre d’altres.

Un Sónar+D per a professionals, estudiants i ments curioses pel matí…

La gran novetat de Sónar+D el 2023 està en els seus horaris. La trobada obrirà portes a les 10:00h del matí en les jornades de dijous i divendres per albergar activitats formatives, de debat i exhibició. Entre elles, els dos grans fòrums de debat a SonarÀgora -l’Art, Science and Technology Forum, dijous, i el Music Innovation Forum, divendres-, així com altres activitats especialitzades i trobades sectorials tant a Lounge+D -on hi haurà esmorzars de benvinguda, sessions open mic, community meetups i més- com a Room+D -amb l’International Symposium on Soundscape, Advanced Music & AI organitzat per la Universitat de Barcelona, la Music Pitch Session de Barcelona Music Tech Hub i Music Tech Europe, la sessió ‘Technology and the Cultural Sector’ o la masterclass: Envisioning the Sónar+D DAO presented by Polkadot-.

…i més obert que mai al públic general per la tarda

Sónar de Dia obrirà les seves portes a les 15:00h i l’activitat a Sónar+D seguirà fins que caigui la nit amb més masterclasses, xerrades i conferències performatives, tant als espais esmentats com sobre l’escenari, tant a l’auditori Complex+D -amb els concerts de Carles Viarnès & Alba G. Corral, Kode9 o Desert- com a l’espai multipantalla Stage+D by MEDIAPRO, situat en ple Sónar de Dia -allí actuaran Daito Manabe, Jokkoo Collective, Ana Quiroga & Estela Oliva i més-. També hi haurà una instal·lació audiovisual que explorarà els 30 anys d’imatge gràfica de Sónar, ‘Processing… 30 years of Sónar’, presented by ME by Meliá.

Com accedir a les activitats per a professionals i estudiants de Sónar+D

Qualsevol persona que tingui un Delegate Pass, un SonarPass+D o un Sónar by Day Pass tindrà accés a absolutament tota la programació de Sónar+D, incloent allò que passi des de les 10:00h del matí dijous i divendres, així com a Lounge+D, que serà el seu espai de trobada exclusiu. La resta d’espais donaran accés preferent als posseïdors d’aquest tipus de tickets, però obriran les seves portes també a tot el públic general a partir de les 15:00h.

Els Delegates i els posseïdors de SonarPass+D podran assistir a tot el programa de concerts i DJs de Sónar de Dia i Sónar de Nit. El Delegate Pass, a més, inclou accés a les zones VIP. Aquells amb Sónar by Day Pass, tindran accés únicament a tot el programa de concerts i DJs de Sónar de Dia.

Qualsevol persona que ja hagi adquirit un SonarPass (Abonament) per a Sónar 2023, tindrà la possibilitat de fer una ampliació de SonarPass a SonarPass+D per només 25 euros. Molt aviat, rebrà una comunicació específica via email.

Els tickets estan a la venda aquí.

SonarExtra

Sónar+D s’expandeix per la ciutat

Com cada any, sota el paraigua de SonarExtra, l’activitat de Sónar+D s’expandeix per la ciutat:

· +RAIN Film Fest: el primer festival europeu de cinema creat amb IA se celebrarà el dimecres 14 de juny al Campus Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra.

· SonarMies: ‘Reprocessing… Piano + AI’: una instal·lació/laboratori obert gràcies a la qual passaran una sèrie d’artistes del lineup pel Pavelló Mies van der Rohe, al costat de Fira Montjuïc, per dialogar en concert amb la IA, com ja va fer Marco Mezquida el 2021.

· Digital Impact: la primera exposició vivencial d’art exclusivament digital, que ja es pot visitar a Disseny Hub Barcelona. Sónar+D oferirà una visita guiada el matí del dissabte 17 de juny a totes les persones amb Delegate Pass, SonarPass+D o Sónar by Day Pass.

· Hipertèlia: primera exposició individual de l’artista Mónica Rikić, que proposa possibilitats alternatives d’evolució per a les intel·ligències artificials a través de dispositius electrònics DIY que conviden a reapropiar-se d’aquests sistemes.