El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha proclamat aquest matí, com a guanyador del XXIX Premi Internacional Catalunya (PIC), al cineasta Kostantinos Costa-Gavras, per “la qualitat de la seva extensa i intensa filmografia, així com per la seva mirada crítica sobre el món i el seu compromís social”.

El cap de l’Executiu, que ha anunciat el nom del guardonat en el decurs d’una roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, ha qualificat el cineasta de persona “compromesa amb el seu temps, que no deixa indiferent a ningú, en tant que testimoni de les principals convulsions històriques del segle XX, denunciant dictadures de diferent signe ideològic, especialment les trames que van portar a l’extermini jueu, i enfrontant-se als problemes del segle XXI, com l’atur, la immigració o el capitalisme”.

Per al president, les pel·lícules de Costa-Gavras, “transcendeixen la conjuntura històrica del seu argument i s’han convertit així en símbols universals contra la intolerància, la repressió i la falta de llibertats”.

El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment pel Govern a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. Konstantinos Costa-Gravras és el primer cineasta a rebre aquest guardó, amb el qual el Jurat, que presideix el president Puigdemont, vol reconèixer “el cinema com una de les grans formes de representació artística”.

El president Carles Puigdemont lliurarà el PIC el proper dilluns 17 de juliol, en el decurs d’una cerimònia que se celebrarà al Palau de la Generalitat. El guardó té una dotació de 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. El Jurat està format per destacades personalitats internacionals.

En el decurs de la roda de premsa, hi ha intervingut també el director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Riambau. qui ha ressaltat també la vessant de la preservació del patrimoni que Costa Gavras ha fet des de l’Acadèmia del cinema francès, institució que ha presidit en dues ocasions. També han acompanyat el president, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, i el president delegat del PIC, Xavier Rubert de Ventós.

Konstantinos Costa-Gavras va nèixer el 1933 a Grècia. Reconegut com un dels millors cineastes contemporanis, ha rebut nombrosos premis com l’Òscar de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques nord-americana per al millor guió adaptat; un premi BAFTA; l’ÓS del festival de Berlín, la Palma d’Or i el premi al millor director del Festival de Cannes; un Premi Cèsar com a guionista i l’Orde d eles Arts i les Lletres espanyoles.