Després de produccions guanyadores en darreres edicions de Màlaga com Estiu 1993, de Carla Simón, o Les distàncies, Elena Trapé, el cinema català torna a guanyar amb la coproducció  20.000 espècies d’abelles, dirigida per Estíbaliz Urresola, que ha guanyat la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula de Màlaga. El film narra la història d’una nena que no se sent identificada amb el gènere que se li ha atribuït al néixer. Es un reconeixement que segueix al de Berlín, on Sofía Otero, jove intèrpret basca de nou anys, va ser reconeguda amb l’Os de plata de la Berlinale a millor interpretació protagonista.

20.000 espècies d’abelles, a Màlaga, s’ha emportat el premi a millor actriu de repartiment per a Patricia López Arnaiz. El palmarès en les categories interpretatives, d’altra banda, també té una tònica catalana amb María Vázquez, protagonista de Matria, i Alberto Ammann, pel seu paper a  Upon entry, Matias Bize s’ha erigit amb el premi a millor director per El castigo i la catalana Els encantats ha rebut el guardó al millor guió, firmat per Elena Trapé, que també dirigeix el film, i Miguel Ibáñez Monroy. Els encantats, que explica l’impacte d’una mare –encarnada per Laia Costa-– davant una ruptura amorosa.

En la 26a edició del Festival de Màlaga s’han presentat altres produccions catalanes com Las buenas compañías, de Sílvia Munt, Sica, de Carla Subirana, o Unicorns, d’Àlex Lorca.

El palmarès complert del Festival de Màlaga es pot consultar en aquest enllaç.