‘El cinema, als cinemes’, eix temàtic del FIC-CAT 2023 

L’eix temàtic de la 15a edició del Festival Internacional de Cinema en Català  estarà dedicat a les projeccions vistes a les sales de cinema. La situació  actual de les sales de cinema és molt complicada amb l’arribada de les  plataformes i el canvi en els hàbits de consum de l’audiovisual, a causa, en  gran part, de la pandèmia.  

Des del festival es creu que hi ha prou eines per “aixecar a la gent del  sofà”, ja que ofereix una experiència cinematogràfica completa, amb  projeccions de cinema de proximitat, la presència dels equips tècnics i  artístics de les pel·lícules presentades, així com debat posterior amb tots  ells.  

Al FIC-CAT es reivindica el cinema vist en sala, amb persones al voltant,  conegudes o no, i en pantalla gran, que és la finestra a través de la qual  totes les pel·lícules volen arribar al públic. 

En relació amb l’eix temàtic, el director de cinema Víctor Alonso-Berbel,  antic membre del Comitè Organitzador del FIC-CAT, ha escrit la següent  glossa: 

Tan senzill, i tan commovedor, com sentir el vent a les fulles d’un arbre. 

Era hivern a París, i el Salon Indien del Grand Café estava mig buit. El  programa és conegut, perquè avui ha passat a la història, però aquell 28  de desembre de 1895 les imatges en moviment es descobrien per primera 

vegada. Un regador regat, uns obrers sortint d’una fàbrica… i entre totes  les impactants projeccions, un inofensiu vídeo domèstic. A l’hora de dinar,  el pare i la mare acompanyen la petita Andrée Lumière, que ofereix una  galeta a la càmera. Un rumor de fascinació recorre el públic del Salon  Indien: no és l’encant del nadó, ni la tendresa de l’escena. En segon terme,  rere la família, el vent remou les fulles d’un arbre. 

El vent. L’invisible, que se’ns escola entre les mans, i la fotografia mai no  havia pogut retratar. Projectat en una pantalla per primera vegada. 

Això són, per a nosaltres, les sales de cinema. 

Revelar l’invisible. 

Redescobrir allò que crèiem conèixer. 

Elevar la mirada a experiència estètica per la màgia de l’escala. Tan senzill, i tan commovedor, com sentir el vent a les fulles d’un arbre. Les inscripcions per a poder participar en la propera edició del Festival, que  se celebrarà del 10 al 17 de juny, romandran obertes fins el 31 de març  per a les categories llargmetratge, documental, curtmetratge, treball de  centre educatiu i videoclip.