El primer mercat UtopiaMarkets Poesia reunirà en un mateix cap de setmana del 17 al 19 de març a poetes, poetes visuals, editorials i revistes objecte…a més de recitals, xerrades, tallers i tot un ventall d’espectacles que combinen la poesia amb altres disciplines artístiques.

UtopiaMarkets Poesia tindrà lloc a Utopia 126, una fàbrica modernista que els integrants de la productora Ovideo han convertit en un espai molt singular al barri del Poblenou.

El mercat compta amb la participació d’una seixantena de poetes, poetes visuals, editorials i revistes objecte que estaran venent les seves obres en les diferents parades del mercat. Serà una experiència nova i pionera a la ciutat, i possiblemente a l’Estat…

Reconeguts poetes com Víctor Obiols, Joan Margarit, Luis García Montero, Marta Pessarrodona, Josep Pedrals, Antoni Marí, Rodolfo Häsler, Esther Zarraluki, Goya Gutiérrez, Isabel Mercadé, Marina Oroza, Concha García o Antoni Clapés, entre moltíssims d’altres, participaran o oferiran diferents recitals durant els dies del mercat, on també hi recitaran altres personalitats del món de la cultura com les actrius Ariadna Gil i Chantal Aimée.

Un ampli ventall d’espectacles que combinen la poesia amb altres disciplines artístiques com el videoart, la música o la performance ompliran els diferents espais d’Utopia 126.

Hi haurà xerrades sobre poesia digital, taules rodones, presentacions de llibres, sessions de coaching per a escriptors i tallers de poesia per a nens.

I també activitats que interactuaran amb el públic i el convertiran en protagonista com espectacles d’escriptura participativa, un espai dedicat a l’autoretrat poètic, un Conversatori poètic o un Speaker’s Corner, entre moltes altres.

Poetes que participaran a l’activitat: Víctor Obiols, Marta Pessarrodona, Ramón Andrés, Antoni Clapés, Antoni Marí, Rodolfo Häsler, Tito Muñoz, Miguel Escobar, Concha García, Goya Gutiérrez, Pablo Llorente, Antoni Marí, Isabel Mercadé, Carles Morell, Marina Carretero Gómez, Ángela Becerra, Marina Oroza, Marta Vila, Aitana Montaner, Osías Stutman, Albert Tola, Eva Hibernia, toni prat, Federico Valenciano, Isabel Mercadé, Pilar Plaza, Teresa Shaw, Lluís Urpinell i Esther Zarraluki. També els poetes visuals Cuca Canals, Enric Jardí, Javier Jaén, David Ymbernon, Alex Monfort, Alfonso Aguado, Beat Keller, Ana Elena Pena, Chucherías de Arte, Cristian Porres, Edu Barbero, Eva Iglesias Bilbao, Gustavo Vega, Carles Canals Masats, Eva Hiernaux, Ferran Destemple, Manuel Moranta, Marta Ballvé, Dolores Mayorga, Mitra Lipovetsky, Ramon Fanes, Pepa Busqué i Jordi Tolosa. D’editorials independents participaran Animal Sospechoso, Blind Books, Cafè Central, Candaya Editorial, Godall, Incorpore, In-verso, Parnass, Palimpsesto, Rosa Cúbica, Sabina Editorial, Stendhal Books, Varasek i el col·lectiu Prostíbulo Poético. I finalment la revista de poesia Caravansari i la revista objecte La jirafa en llamas.

Entre els espectacles que es podran veure trobarem un concert de Víctor Bocanegra en el qual avançarà la presentació del seu nou àlbum Sacrilegi; la performance poètica audiovisual El Concert de les Paraules de Josep Pedrals on el poeta farà viatjar al públic a través de paisatges sonors i visuals transformant la seva veu en il·lustracions; TextJockeys, un espectacle organitzat pel col·lectiu Escritura en vivo en el qual la música electrònica acompanyarà escriptura en directe, imatges i prosa improvisada; l’irreverent i descarat espectacle de Prostíbulo Poético que fusiona cabaret, poesia i happening; l’espectacle Instant que combina poesia, vídeo i música amb poemes i lletres que els espectadors hagin enviat prèviament a través de les xarxes socials; la projecció dels documentals Joan Brossa de la sèrie Imprescindibles de TVE i Apuntes para una Biografía de l’exposició En Palabras de Jaime Gil de Biedma, de la directora Inés Garcia-Albi; Bailando la mística, micropoemes audiovisuals creats per Manuel Granados i Eva Rodríguez en els quals es conjuguen poesia recitada amb peces de videoart; Marina Oroza presentarà una selecció del seu repertori d’encarnacions poètiques; un recital-concert que farà la reconeguda escriptora Ángela Becerra i la cantautora colombiana Marta Gómez; i un espectacle del poeta navarrès Hasier Larretxea acompanyat pel seu pare que talla troncs mentre el poeta recita, creant un diàleg entre la tradició i l’avantguarda, on la destral es converteix en un instrument de percussió.

També hi haurà lloc pels recitals més íntims a Gabinete Poético, una experiència interactiva individual en la qual s’explora, in situ, l’imaginari creatiu del visitant a través d’un joc que combina teatre d’objectes, ombres, poesia i música.

També hi haurà altres activitats que completaran la programació com una xerrada sobre poesia digital de la mà de Laura Borràs, unes sessions de coaching de poesia (amb inscripció prèvia) impartides per la coach Eva Hibernia, i un taller de poesia per a adults titulat Poema Hilo Rojo (també amb inscripció prèvia) impartit per Jesús Aguado.

Hi haurà unes activitats fixes durant els tres dies del mercat que convertiran al públic en protagonista; un espai dedicat a l’autoretrat poètic, on cada visitant, davant d’un mirall, podrà auto analitzar-se i fer-se un autoretrat (poètic o no), un Conversatori poètic on el públic podrà explicar els seus secrets més profunds i un Speaker’s Corner en el qual qualsevol visitant podrà pujar i fer sentir la seva veu, des de recitar a Shakespeare a fer un poema propi. Els poetes Marta Vila i Tito Muñoz oferiran en els seus stands la possibilitat de fer un retrat poètic improvisat al públic assistent.

Els nens tindran el seu espai a UtopiaMarkets Poesia amb dos tallers dirigits a ells. Un, impartit per Miguel Escobar, en el qual aprendran a traduir les seves emocions en paraules. I l’altre, organitzat per la Fundació Joan Brossa, on els nens descobriran què es un poema visual i què és un poema objecte.

El mercat comptarà també amb servei de bar i amb un ampli i complet espai gastronòmic amb la col·laboració de l’icònic Restaurant Flash Flash.

UtopiaMarkets Poesia forma part del projecte UtopiaMarkets, tres mercats dedicats a la poesia, la fotografia i la il·lustració, que se celebraran anualment durant tres caps de setmana a Utopia 126, una fàbrica modernista convertida en un espai molt singular al barri del Poblenou. Les dates dels tres mercats d’aquest any seran: Poesia el 17, 18 i 19 de març; Fotografia a la seva segona edició, el 24, 25 i 26 de març; i Il·lustració, a la tardor.

L’objectiu d’aquest projecte és reivindicar el talent de la ciutat i la qualitat de les obres, i donar-los major visibilitat, oferint al públic una experiència diferent a Barcelona. És una iniciativa de Montse Abbad, Quique Camín i Oscar Vallés amb la col·laboració d’Antxón Gómez i un nombrós grup de còmplices. Rep la col·laboració principal de la Fundació Banc Sabadell, el patrocini de l’Hotel Alma Barcelona i la col·laboració d’Estrella Damm.