La catorzena edició del D’A Festival de Cinema de Barcelona se celebrarà del 4 al 14 d’abril, a Barcelona oferirà bon cinema independent i d’autor de l’any, amb les pel·lícules premiades als grans festivals internacionals i els noms de cineastes emergents que són sòlides promeses de futur. A més, es desenvoluparan diverses activitats paral·leles, la visita de més de 50 equips de cineastes i la celebració del D’A Film Lab Barcelona.

Aquest any D’A 2024 presenta un total de 131 films, entre llargmetratges i curtmetratges, amb 111 estrenes absolutes a Catalunya , 28 de les quals són estrenes espanyoles, 25 estrenes mundials, tres europees i una d’internacional. A més, amb 48 films dirigits per dones, el festival segueix treballant per assolir la paritat a totes les seves seccions. El D’A 2024 repartirà 41.000 euros en premis entre la secció Talents (que puja la seva dotació a 15.000 euros), Un Impuls Col·lectiu (5.000 euros), Un Impuls Col·lectiu – Curts (1.000 euros) i el premi a la millor pel·lícula del D ‘A Film Lab Barcelona (20.000 euros).

Seran deu dies dedicats a recórrer la cinefília contemporània que es desenvoluparan al CCCB —Teatre, Hall i Auditori—, Mooby Aribau, Filmoteca de Catalunya, Zumzeig i Casa Montjuïc. La inauguració del D’A 2024 serà a la sala Paral·lel 62 amb una de les pel·lícules més esperades de l’any: el retorn d’ Isaki Lacuesta amb Segon Premi , codirigida amb Pol Rodríguez , film de ficció sobre el grup granadí Los Planetas. La pel·lícula ha guanyat la Biznaga d’Or a la millor pel·lícula al recent festival de Màlaga, a més dels premis a la millor direcció i muntatge. La pel·lícula de cloenda, com ja es va anunciar fa uns dies, serà el segon llargmetratge d’ Andrea Jaurrieta , Nina , protagonitzada per Patricia López Arnaiz i Darío Grandinetti . La pel·lícula ha guanyat al Festival de Màlaga la Biznaga de Plata Premi Especial de la Crítica.

Talents presenta tretze estrenes espanyoles

Talents és la secció dedicada als directors emergents, amb un màxim de dos llargmetratges a la seva filmografia. A partir d’aquest any, i com a novetat, les pel·lícules que participen a la secció competitiva Talents han de ser estrenes espanyoles. Així doncs, al festival s’estrenaran tretze pel·lícules, nou de les quals estan dirigides per dones, i de procedències tan variades com els Estats Units, Argentina, Mongòlia, Corea del Sud, Dinamarca, França, Suècia, Turquia, Regne Unit i dues pel·lícules espanyoles.

El jurat que decidirà el Premi Talents —dotat amb 15 000 euros a la millor pel·lícula de la secció del mateix nom— el formen José Luis Rebordinos (director del Festival de Sant Sebastià), Ana Pfaff (muntadora de pel·lícules com Alcarràs, nominada dues vegades als Goya i guanyadora d’un Gaudí pel muntatge d’Estiu 1993) i Andrea Jaurrieta (directora d’Anna de dia i Nina, que clou el D’A .

Premi D’A 2024 a Alice Rohrwacher

El D’A 2024 concedeix el Premi D’A a Alice Rohrwacher (Fiesole, Itàlia, 1981), una directora europea fonamental, l’estil inclassificable del qual beu de mestres italians com Fellini, Rossellini, De Sica o Pasolini. La seva obra, arrelada al territori i la història del seu país, es caracteritza per un profund humanisme, un alè poètic i una celebració de la bellesa del món. Una obra que s?endinsa pels camins de la llegenda i el relat mitològic i que l’han convertit en una de les directores més fascinants del moment. Guanyadora del Gran Premi del Jurat a Cannes amb El país de les meravelles (2014), on anys després rebria el premi al millor guió per Lazzaro feliz (2018).

Referents de l’autoria contemporània com Hong Sangsoo, Tsai Ming Liang, Wang Bing, Cristi Puiu, Catherine Corsini o Lisandro Alonso

Entre els noms de la secció Direccions , grans referents del cinema contemporani i un panorama de les millors pel·lícules de l’any, com les noves pel·lícules de Tsai Ming-liang, Wang Bing, Hong Sangsoo, João Canijo, Stéphane Brizé, Radu Jude, Cristi Puiu o Angela Schanelec.

També tindrem l’estrena a Catalunya de l’obra pòstuma de Godard , Tràiler de la pel·lícula que mai no existirà: “Guerres de broma” . A més, dues sessions especials recuperen les obres en format curt de dos directors emblemàtics del cinema d’autor: Agnès Varda i Aki Kaurismäki .

En sessió especial es podrà veure l’estrena espanyola en sessió especial de Ryuichi Sakamoto | Opus , enregistrament del seu darrer concert abans de morir, amb 20 peces especialment seleccionades. Aquesta sessió se suma a les altres sessions especials del festival que inclouen l’estrena espanyola de Mamífera de Liliana Torres , guanyadora al recent SXSW del premi a la millor actriu per a Maria Rodríguez Soto; l’estrena espanyola de Lolo & Sosaku – The Western Archive , de Sergio Caballero , rodada en part a Sónar 2023; i Hate Songs , d’ Alejo Levis , on recrea el fosc episodi que va donar origen a la matança de tutsis a Rwanda.

Premis i jurats D’A 2024

El jurat de la secció Talents estarà acompanyat dels jurats següents:

El jurat del premi Un Impulso Colectivo està format per Beatriz Navas (exdirectora de l’ICAA), Claudio Zilleruelo (fundador i director artístic de Black Canvas – Festival de Cinema Contemporani de Mèxic) i Mihai Chirilov (director artístic del Transilvania International Film Festival).

El jurat del premi Un Impuls Col·lectiu – Curts està format per J ordi Sánchez Navarro (programador de la secció Anima’t del Festival de Sitges), Lluís Salgado (reporter i guionista del programa cultural Marcians de TV3) i Mario Sanz (guanyador del premi Un Impuls Col·lectiu – Curts 2023 pel seu curtZehn Minuten vor Mitternacht (Deu minuts per a mitjanit).

Per acabar, el jurat de la crítica que decidirà el premi que es concedeix amb la col·laboració d’ACCEC – Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica estarà format per Enric Albero, Mireia Iniesta i Mariana Freijomil.

Més coses que passaran al D’A 2024 Nova secció Radar, un espai de risc i descobriment, amb obres aclamades per la crítica als festivals internacionals i noves mirades a l’autoria contemporània. La directora i guionista Clara Roquet (guanyadora de dos premis Goya per Llibertat ) estrena sèrie al D’A 2024: Les llargues ombres, una producció de Disney+ amb un repartiment estel·lar format per Elena Anaya, Belén Cuesta, Irene Escolar i Marta Etura . Cinema Concert amb l’espectacle Niño de Elche canta el cinema mut, Zabala musicant en directe My Mexican Bretzel i la performance de Lolo & Sosaku , culminació de l’estrena de la pel·lícula de Sergio Caballero , Lolo & Sosaku – The Western Archive . El D’A 2024 acull moltes altres activitats paral·leles com tots els tallers i xerrades del D’A Film Lab Barcelona, ​​la masterclass d’Alice Rohrwacher, pòdcasts en directe i l’enregistrament de l’emblemàtic vídeo-poddcast Tarda de Gossos conduït per Alejandro G. Calvo El D’A Film Lab consolida la seva rellevant posició al panorama de labs d’Espanya i amplia a 23 els treballs que participaran a les diferents línies del Lab: Final Cut, Producció Emergent i Panorama Català. La millor pel·lícula de les vuit seleccionades a l’apartat Final Cut s’emportarà 20.000 euros de premi. Llegir la nota ampliada dedicada al D’A Film Lab Barcelona . El comitè de selecció del D’A Festival de Cinema de Barcelona és paritari des dels seus orígens, garantint així una visió més inclusiva de la programació del festival.

El D’A 2024 concedeix el Premi D’A a Alice Rohrwacher (Fiesole, Itàlia, 1981),