El passat 16 de desembre es va dur a terme a Filmoteca de Catalunya un petit homenatge a la figura del director de fotografia Néstor Almendros, amb la projecció de “La Chambre Verte” de François Truffaut en la qual va intervenir el director.

En la taula rodona posterior es varen comentar aspectes diversos i pocs coneguts del cineasta <, especialment per la intervenció de la metgessa i biògrafa Laura Gavaldà. que ha escrit un llibre sobre la seva vida i obra. Així hem sabut que el pare era d’Almansa i la mare de Calders a la comarca del Bages, on es manté la casa familiar i on està enterrat el guanyador d’un Oscar per “Días del cielo”.

Com va explicar Laura Gavaldà la vida del personatge va ser profundament atzarosa ja que es pot diferenciar una primera etapa catalana que s’estronca quan el pare marxa a l’exili ja que havia estat mestre i pedagog progressista mentre la mare segueix a l’Estat i es represaliada. Més tard, es reunirà la família a Cuba on Nestor ja ha començat la seva trajectòria com cineasta. D’allà també acaba marxant ja sigui per les desaveniències amb el règim de Castro i/o`per la seva condició d’homosexual i comença una etapa francesa on coincidrà amb els cineastes de la “nouvelle vague” i ja més tard donarà el salt a Hollywood on farà la fotograia de produccions molt reconegudes.

En la taula rodona tres persones que el van tractar molt d’aprop quan venia a Barcelona, a traves de José Luis Guarner com els directors de fotografia Josep Maria Civit, Tomàs Pladevall, Jaume Peracaula a través d’anècdotes amb el personatge van destacar la seva modèstia i bonhomia, i també la seva meticulositat en la feina.

Val a dir que Nestor Almendros està enterrat a Calders, a la comarca del Bages. Entre el públic assistent la família que manté la casa d’Almendros va explicar que es visitable i hi ha la voluntat de l’Ajuntament de potenciar la figura d’aquest autèntic català universal. També el catalano-cubà Leonardo de Armas va fer referència a l’etapa cubana de Nestor i a l’Escola de Cinema al Moianes de la qual és creador.

Per últim, destacar que els directors de fotografia han demanat que Nestor Almendros sigui recordat amb un carrer a la ciutat de Barcelona, amb la qual va tenir tants vincles, una reivindicació a la qual ens unim i a la qual animem a les associacions del sector a demanar amb caràcter d’urgència…

J.M. Civit, Laura Gavaldà, Esteve Riambau, Tomàs Pladevall i Jaume Peracaula