Dijous vinent, 23 de maig, a les 8 del vespre es farà una projecció gratuïta a la Filmoteca de Catalunya (Sala Chomón) del documental “El Pilar. Resistència cinematogràfica. Filmmakers clandestins 1960-1978”, que continuarà amb un taula rodona que comptarà entre d’altres amb la seva directora Esther Cases, i amb protagonistes d’aquest film com el productor Joan Antoni González.

El Pilar ret homenatge al cinema de resistència política al règim feixista espanyol filmat, produït i difós des de la dècada dels 60 fins el 1978. Són pel·lícules que constitueixen un fris sobre la presa de consciència que va acabar encapçalant la transformació de la ciutadania de l’Estat espanyol en l’anomenada Transició. Cinema sense signatura, que du la modernitat escrita a l’ADN.

El títol del documental prové de “Fiestas del Pilar”, que era el nom de l’etiqueta que identificava una llauna conservada als desapareguts laboratoris de Fotofilm durant els anys setanta. En realitat, es tractava una denominació falsa, inventada per tal de protegir-ne el que contenia: un film clandestí. No era l’única, n’hi havia moltes més. Gairebé 50 anys després, alguns dels seus autors expliquen les històries d’aquestes pel·lícules de contingut polític compromès amb els valors democràtics i socials, que van trencar els tòpics de representació de la classe treballadora, tot impulsant un nou cànon ètic, estètic i cultural als documentals.

Una gran oportunitat per recuperar i homenatjar unes obres cinematogràfiques i unes persones que van arriscar la seva llibertat personal en la lluita per la llibertat de tothom.