Deu projectes tecnològics, cinc espanyols i cinc europeus, competiran a Zinemaldia Startup Challenge, el concurs per a persones emprenedores i startups de recent creació el desenvolupament de les quals es base en tecnologies aplicables a l’àmbit audiovisual. A la present edició de la iniciativa s’han rebut un total de 55 projectes.

Els projectes espanyols participaran al concurs específic que s’ha creat aquest any i que formarà part de ‘Spanish Screenings: Financing & Tech’, un dels quatre eixos de ‘Spanish Screenings XXL. Un mercat internacional per a la producció audiovisual espanyola”.

Les cinc finalistes espanyols són IZI Record, que desenvolupa una tecnologia per crear contingut d’una forma col·laborativa basada en intel·ligència artificial; Quantic Brains Technologies, la proposta de la qual és la generació íntegra d’obres audiovisuals, també mitjançant intel·ligència artificial; The Video Network, una plataforma de gestió de continguts de vídeo que posa en contacte cineastes amb possibles clients i abasta totes les fases del procés de producció, i el projecte basc Motmo.pro, una plataforma basada en streaming i tecnologia d’edició i sincronització de vídeo i partitures. Finalment, un equip emprenedor presentarà kino_GreenToken, que proposa la digitalització de la gestió d’emissions i residus de la indústria audiovisual amb tecnologia blockchain.

Pel que fa als projectes europeus, han estat seleccionats Mine S (Itàlia), la proposta dels quals, un controller modular, cobreix diferents aspectes del procés de creació; PentoPix (Regne Unit), basat en intel·ligència artificial i que converteix text en visualitzacions 3D per crear storyboards i preproduir contingut; SMASH (Regne Unit) que, gràcies a la tecnologia blockchain, connecta creadores i creadors amb responsables de continguts de plataformes i televisions; Violette (Dinamarca), que desenvolupa rèpliques d’armes de foc per incrementar la seguretat dels rodatges, i Watchers (Regne Unit), la proposta del qual és afegir un component d’interacció social a plataformes de streaming.

Els participants tindran la possibilitat d’accedir gratuïtament a un espai d’incubació durant un any en un dels BICs (Business Innovation Center) ubicats a la Xarxa de Parcs Tecnològics d’Euskadi. Un jurat independent seleccionarà els projectes guanyadors, un d’espanyol i un d’europeu, que rebran 10.000 euros cadascun. A més, aquesta convocatòria destinarà 3.000 euros addicionals per premiar el millor projecte seleccionat presentat per una persona o un equip emprenedor. Els projectes guanyadors i finalistes tindran la possibilitat d’accedir, a més, a un finançament de fins a 500.000 euros per al desenvolupament del projecte al País Basc.

Els projectes guanyadors a les tres primeres edicions estan desenvolupant la seva estratègia empresarial amb èxit. Llarg AI (2019) ha aconseguit clients a més de 20 països, Filmchain (2020) ha llançat el seu producte també en múltiples territoris mentre que Kinetix (2021) ja opera amb la seva versió Beta i ha aixecat una important ronda de finançament.

El Govern Basc, a través del Departament de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient, promou Zinemaldia Startup Challenge, iniciativa central de la jornada Zinemaldia & Technology, que també inclourà una taula rodona sobre Metavers. Zinemaldia & Technology és una aposta estratègica del Festival de Sant Sebastià que vol posicionar-se com un espai referent per a la reflexió sobre la innovació tecnològica al sector audiovisual.

ENLLAÇ ALS PROJECTES