Del 29 de juny a l’1 de juliol es va celebrar a la ciutat de València la segona edició del Promercat-València Film Market. Una trobada professional que vol reforçar la indústria audiovisual valenciana, amb una estratègica aposta per a les coproduccions amb Catalunya i les Illes Balears en llengua catalana.

La primera jornada del Promercat 2022 va estar protagonitzada per aquesta aposta per impulsar les coproduccions en llengua catalana, acostant productors balears, catalans i valencians i les tres grans televisions públiques del seu domini lingüístic. A una primera taula rodona dedicada al paper de l’Institut València de Cultura, l’ICEC i IB3 en la coproducció audiovisual, li va seguir una segona on À Punt, IB3, TV3 i TVE van presentar les claus de les seves respectives programacions de la temporada vinent imatge que encapçala l’article). Una taula que cal emmarcar en la recent i exitosa dinàmica de col·laboracions entre les tres televisions en català, impulsada conjuntament pels seus directors, Andreu Manresa, Alfred Costa i Vicent Sanchís (fa pocs mesos rellevat per Sigfrid Gras). No deixa de ser molt rellevant esmentar la llista d’organismes i entitats col·laboradores: A més de TV3, IB3 i À Punt, hi trobem també l’ICEC i juntament amb totes les entitats professionals representatives del sector audiovisual valencià (PAC. AVANT, AVAPI, AAA, EDAV, AAPV i l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual), la patronal balear APAIB, al costat de PROA i PAC.

A aquestes dues taules rodones li seguí una sessió de pitchings, amb deu projectes de llargmetratges de ficció (sis de valencians, 3 catalans i un de les Illes), una minisèrie balear i una sèrie catalana.

La segona jornada tingué com a objectiu les coproduccions en castellà, amb la presència d’Atresmedia, Filmin, Warner Bross Discovery o The MediaPro Studios, així com en la nova etapa de la Ciutat de la Llum, complex de producció audiovisual que forma part del projecte de futur d’aquesta darrera gran productora de continguts del grup Mediapro.

En definitiva, ens trobem amb una gran trobada professional i comercial que comença a normalitzar el que hauria d’haver estat des de fa molts anys una relació mútuament fructífera: la participació de productores i televisions valencianes, balears i catalanes en produccions ambicioses de ficció, en català, pensades per a tot el mercat de parla catalana i amb ambició internacional. I per molts motius és especialment interessant que s’hagi organitzat des de i al País Valencià. Que la pròxima edició consolidi aquesta bona direcció de la nostra indústria audiovisual.