Arrenca la primera Residència de guions de l’Acadèmia del Cinema Català, una incubadora de guions per a llargmetratges de ficció organitzada de la mà de GAC – Guionistes Associats de Catalunya i dirigida per la cineasta Carla Simón, membre de la Junta directiva de l’Acadèmia, amb el suport de l’ICAA, l’ICEC i l’Ajuntament de Barcelona, i amb la col·laboració d’ESCAC, UPF i Blanquerna – URL i l’Institut Ramon Llull.

La Residència de guions de l’Acadèmia del Cinema Català és la primera incubadora d’aquestes característiques a Catalunya, i també la primera en acollir projectes en llengua catalana i garantir la seva participació. El propòsit de la Residència de guions és reforçar l’aposta que ja han fet i segueixen fent entitats professionals i festivals catalans, absolutament imprescindibles per afavorir la maduració i cristal·lització de projectes de llargmetratges cinematogràfics, amb un programa estable, de llarga durada i amb cobertura econòmica, que permeti als projectes seleccionats tot l’impuls necessari per a que puguin portar-se a terme.

Amb aquest objectiu, la Residència oferirà als projectes seleccionats un acompanyament estable durant 9 mesos que inclourà el seguiment a càrrec d’un/a tutor/a assignat/da, una beca dotada amb 1.400 € mensuals per projecte, així com un programa complet de classes magistrals i tallers a càrrec de ponents nacionals i internacionals, i diverses activitats de trobada amb la indústria, incloent trobades habituals amb els principals players que operen a Catalunya i la celebració d’un pitching davant d’empreses catalanes i de la resta de l’Estat i la programació de reunions individuals entre projectes i productors. Els projectes seleccionats també podran gaudir de dues estadies de treball fora de Barcelona a la fase inicial i final de la Residència. La segona es durà a terme a Faberllull, donant continuïtat a la col·laboració iniciada amb l’Institut Ramon Llull des de fa dos anys.

El programa de suport al desenvolupament garantitzarà la participació de projectes en llengua catalana (com a mínim la meitat dels seleccionats), així com una selecció totalment paritària. També es reservaran places per a projectes amb autors/es menors de 30 anys i es vetllarà per la pluralitat cinematogràfica, i la diversitat de gènere, origen ètnic o racial, orientació sexual, classes social i diversitat funcional, tant a nivell d’autoria com temàtic.

Per aquesta primera edició de la Residència, que tindrà lloc de l’1 de novembre de 2022 al 30 de juliol del 2023, se seleccionaran 8 projectes dels quals se’n valorarà la qualitat artística, així com la seva singularitat o aportació diferencial, l’interès de la temàtica o personatges del projecte, la viabilitat de materialització del guió en pel·lícula i el perfil i biofilmografia dels autors/es.

Tota la documentació s’haurà d’adjuntar a través del formulari online abans del 18 de juliol.

Consulta les bases completes en català i en castellà aquí.


El dilluns 27 de juny a les 13:00h tindrà lloc a la seu de SGAE Catalunya una sessió informativa especial juntament amb Serielizados Kick i el Pitching Fòrum de llargmetratges del GAC. Per assistir-hi, és imprescindible la reserva d’entrada omplint el formulari.