Foto: Corner AREAVISUAL —– Algunes dades rellevants del Mac de Granollers d’enguany, ja amb la “nova normalitat” serien els 500 assistents físics que es van aplegar, després dels mesos difícils que hem viscut. També el miler d’assistents virtuals que ha tingut l’event que s’ha desenvolupat a la Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers. D’aquesta manera el MAC es consolida com a format híbrid, que barreja les dues experiències: la física que només dura un dia i la virtual que no només agrupa els visitants streamings online del dia D sino també els que es van aplegant en diferit al llarg dels anys… Durant la jornada, es van programar 30 sessions, amb participació d’uns 70 ponents en quatre espais diferents del recinte.
Com ens diuen els organitzadors “Pels que van decidir veure el MAC en línia, hem fet un gran esforç tècnic per poder oferir streamings simultanis de la major part de sessions”. En el moment que ens diuen això els directes acumulen gairebé 1.500 reproduccions a la xarxa, però el més interessant és que es podran veure a través del canal de vídeo del MAC. Els continguts que acumulen més visualitzacions són la presentació del hub Catalunya Media City –a càrrec del Clúster Audiovisual de Catalunya– amb la “bomba” de la proposta per les 3X (Tres Xemeneies del Besos, l’acte d’inauguració del MAC  i la sessió De la ràdio escolar a la ràdio local, que reuneix al mon educatiu inquiet, i que va impartir per Comsoc-Comunicació Social. Moltes de les sessions estan enregistrades i seran posades a disposició en propers dies… El mateix dimecres al matí se’n van publicar cinc de noves, que també es poden trobar al canal de vídeo del MAC.
Galeria d’imatges del MAC presencial
El MAC en “modo Fira”

El MAC 2021 a banda de les ponències que hem comentat, també ha propiciat el retorn al “modo Fira” en el model de fira tradicional. Companyies com JVC, NRD-VSN, AEQ, Neovideo o Audio Tecnologies han exposat productes i han pogut contactar amb clients actius o potencials. com ja és habitual, sense oblidar la presència de “startups” del sector com Filmeo o Patrocinam… Els expositors remarcaven la valentia d’haver organitzat amb èxit una fira presencial d’aquestes característiques en un moment en què el context encara no està normalitzat. També han tingut a l’abast l’espai El Cercle, on durant tota la jornada s’han pogut veure presentacions de caràcter més tècnic. Destacarem també la incorporació de la prova pilot del Banc de Veus de la Ràdio i Televisió de Catalunya, amb la participació de gairebé una trentena d’inscrits. Aportacions com les seves han de servir per nodrir una futura base de registres sonors a la qual podran accedir mitjans, productores o agències de publicitat.
Més galeria d’imatges MAC
Les ponències i sessions de treball

Les sessions han girat, sobretot, al voltant de tres eixos: el periodisme mòbil (MoJo), la ràdio musical i els continguts transversals de ràdio i televisió. Especialment satisfactòria ha estat la Primera Trobada del Podcasting a Catalunya. Aquesta iniciativa, pionera en el territori català, ha acollit una desena de sessions i gairebé una trentena de convidats arribats d’arreu de la península. També ha tingut contribucions enregistrades en vídeo des dels Estats Units.

Una de les cites que ha congregat més públic ha estat la intervenció del periodista Carles Porta, que ha explicat les claus de l’èxit multiplataforma de la sèrie Crims, sobre la crònica negra catalana.

A més, la trobada s’ha ubicat a la Sala Oberta del Centre d’Arts en Moviment de Roca Umbert, que s’ha incorporat aquest any al MAC per primera vegada, demostrant la versatilitat d’aquest espai.
Premis de Comunicació Local

El MAC 2021 ha culminat amb l’acte de lliurament dels Premis de Comunicació Local, organitzat per la Xarxa itraslladat al darrer moment a l’interior de la sala Nau B1 a causa d’un eventual risc de pluja.

Els premiats de l’edició de l’any passat –que no es va poder celebrar amb públic per les restriccions de la pandèmia– i els finalistes d’enguany han coincidit en una festa amb una àmplia representació dels mitjans de proximitat. L’acte ha estat presentat pels periodistes Elisenda Pineda i Oriol Carreras i també ha comptat amb la intervenció sorpresa de l’actriu Judit Martín i el músic Cesk Freixas