(Foto: Antic projecte de les 3x) El Clúster Audiovisual de Catalunya va aprofitar la convocatòria del MAC de Granollers per a presentar el projecte ambiciós de convertir l’espai de les Tres Xemeneies, ​​en un pol de creació audiovisual. Amb la denominació de “Catalunya Media City”, es vol generar un gran espai de producció de continguts, que d’una banda donaria servei i acolliria empreses del sector i a la vegada faria investigació a nivell tecnològic i noves tècniques vinculades a nous formats i el gruix de la indústria, des de la producció de films fins a la publicitat.

Aquesta proposta suposaria un avenç en relació al projecte que s’havia presentat al seu dia de convertir les tres Xemeneies en un espai de connexió Europa i Africa, amb una ambiciosa Universitat d’Universitats que fomenti la pau, i que promovien l’home de negocis egipci Mohamed Ali amb la colaboració de Rafael Salanova.

La proposta que ara es presenta de Catalunya Media City ja s’ha comunicat als diferents grups polítics i que s’està treballant amb el Govern per determinar com fer-la efectiva, proposa buscar una formula de convivència amb altres pols com el Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa. Com ens va explicar Miquel Rutllant, “L’objectiu del projecte és crear una infraestructura capdavantera a nivell tecnològic i de producció, i que sigui capaç d’atreure la demanda de rodatges a Catalunya a nivell mundial”.

De fet, la tesi del Clúster, amb Miquel Rutllant al front, seria que les productores internacionals com Netflix, roden en diferents parts de món.i si es pot disposar d’una infraestructura potent permetria a produccions de tot el planeta posar la mirada a Catalunya per desenvolupar els seus projectes, tant a nivell de localització com de platós. “Volem crear una gran infraestructura, moderna i amb els últims avenços tecnològics en producció audiovisual i platós, però també laboratoris de creació i d’investigació perquè el Catalunya Media City sigui un referent des d’un punt de vista tecnològic”, assenyala Rutllant.

La iniciativa es basa en l’edifici patrimonial, l’antiga central tèrmica d’Endesa que dibuixa el ‘skyline’ de Barcelona i que permetria regenerar els barris del Besós generant riquesa i sent referència al sud d’ Europa. De fet, ben a prop de l’espai hi ha el Campus Besós de l’UPC i els centres d’investigació de Telefònica amb els quals s’està connectant, tot i que com reconeixen els propis impulsors del Cluster tot depèn de la voluntat política que pugui haver.

El projecte permet donar un salt a nivell audiovisual, complementant el que ja existeix al Parc Audiovisual de Catalunya (PAC), a Terrassa, on els platós ja estan a gran rendiment i on es vol centrar la creació de videojocs.

La gran infraestructura de les Tres Xemeneies.