El canal de TDT en català, focalitzat en dona i tecnologia, descobreix les històries de  emprenedores, empresàries, divulgadores i especialistes del sector TIC, on les dones són minoria   

A la UE, només el 18 % dels perfils tècnics i el 19% dels emprenedors del sector són dones, una xifra que respon, entre altres raons, a la falta de referents 

Fibracat TV reivindica el talent femení en el sector TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) amb Perfils DonaTIC. Es tracta d’un espai d’entrevistes on descobreix les històries personals de 20 dones reconegudes amb els Premis DonaTIC, que atorga la Generalitat  de Catalunya des de fa 6 anys. L’objectiu és contribuir a la creació de referents femenins en un sector on la desigualtat de gènere és molt preocupant. Segons dades de la Comissió Europea, només el 18%, 1 de cada 6, dels especialistes en TIC de la UE son dones. I només el 19% dels emprenedors del sector TIC son dones.  

La conductora del programa és Carlota Busquets, comunicadora i cantant, que, amb l’objectiu de composar una cançó reivindicativa sobre la situació de les dones al sector tech, s’endinsa en la història de diferents professionals del món TIC en una conversa de 20 minuts. Al final del programa, posarà veu i música a les seves reflexions.  

L’espai, que s’emet cada dijous a les 20.00h, s’ha produït amb la col·laboració del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Públiques de la Generalitat per potenciar el paper de les dones en l’àmbit tecnològic. Perfils DonaTIC respon a l’objectiu de Fibracat TV, que, tal com diu el seu manifest fundacional, és contribuir a la igualtat real i efectiva i crear referents de dones en tots els àmbits (també l’empresarial, el tecnològic o el científic). El canal, impulsat per l’operadora global de telecomunicacions Fibracat, combat la falta de referents femenins amb espais innovadors i formats que tenen semblances amb els que consumim a xarxes. 

Perfils excepcionals  

Entre les protagonistes de Perfils DonaTic hi ha emprenedores com les germanes Eva i Maria Martín, enginyeres industrials, que l’any 2011 van crear tiendeo.com, un portal internacional de catàlegs i ofertes en línia que en 4 anys va arribar als 17 milions d’usuaris. També destaca Carlota Pi, enginyera i cofundadora i presidenta d’Holaluz, la tecnològica d’energia verda nascuda l’any 2010 i que avui dona servei a més de 270.000 clients.   

El programa també entrevistarà investigadores del sector TIC com Carme Torras, dedicada a la robòtica i la intel·ligència artificial i compromesa amb la promoció de les disciplines STEM entre les noies, o Rosa Maria Badia, investigadora del CSIC i reconeguda mundialment per la seva recerca puntera en models de programació paral·lels. Entre els perfils premiats com a ‘dona TIC revelació’, el programa entrevistarà Laura Dubreuil, enginyera superior de Telecomunicacions que estudia sistemes basats en intel·ligència artificial per al diagnòstic de la salut mental, o Mireia Calvo, enginyera biomèdica que investiga les causes de la mort sobtada en persones amb cors aparentment normals. 

En la categoria de divulgadores, destaquen noms com les periodistes Mariola Dinarés i Karma Peiró o la matemàtica Cristina Steegmann.