Després de l’èxit d’acollida a França, la coproducció catalano-francesa Josep, dirigida per l’il·lustrador Aurel, s’estrena aquest divendres als cinemes de Catalunya.

El film, produït per Imagic-TV i Les Films d’Ici Méditerranée, explica la història del dibuixant català Josep Bartolí i la seva experiència en els camps de concentració francesos el 1939. Comunista, republicà i sindicalista, es veu obligat a exiliar-se a França després de la caiguda de la República Espanyola i la imposició de la dictadura franquista. En dos anys, Josep Bartolí és empresonat a 7 camps de concentració diferents, però gràcies a l’amistat amb un militar francès aconsegueix escapar a Mèxic l’any 1943. Allà coneix Frida Kahlo i, finalment, emigra als Estats Units on mor acompanyat dels seus amics Jackson Pollock, Mark Rothko i Willem De Kooning l’any 1995. 

El film compta amb la participació de l’actor i acadèmic Sergi López, que posa veu al protagonista, juntament amb Sílvia Pérez Cruz, que a banda d’encarregar-se de la banda sonora i interpretar el tema principal, “Todas Las Madres del Mundo”, també és la veu de Frida Kahlo.

La pel·lícula va ser seleccionada a la Secció Oficial del cancel·lat Festival de Cannes i és una de les nominades com a Millor pel·lícula d’animació als European Film Awards (EFA). El seu llarg recorregut per festivals inclou el Zurich Film Festival, la SEMINCI de Valladolid, on es va endur el premi a la millor direcció, o les Tallinn Black Nights Film Festival, entre d’altres.