L’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, ha celebrat aquest any la seva 27a edició, que s’allarga fins al diumenge 29 de novembre. En format online, obligat per les circunstàncies, i ampliant la seva durada a dues setmanes, el festival ha programat 116 pel·lícules i múltiples activitats cinematogràfiques. L’Alternativa també ha dinamitzat la programació al seu canal de YouTube amb trobades en directe amb  28 cineastes, 18 entrevistes a cineastes per contextualitzar les seves obres, activitats gratuïtes i en obert per a escoles, instituts i professionals i accions en col·laboració amb Joves Programadors i Joves Recomanadors de Moving Cinema. A més el festival ha aconseguit oferir una projecció del seu film de cloenda, Epicentro, de Hubert Sauper, al Cinema Maldà.

Un any més l’Alternativa ha apostat per la independència creativa, amb l’objectiu d’apropar al públic un cinema que és difícil de veure en circuits comercials convencionals.

Enguany el festival atorga 11 premis, tant en les seves seccions oficials competitives internacionals i nacional com en la seva àrea professional. Us els detallem a continuació. 
El Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, dotat amb 4.000 €, ha estat atorgat a Um filme de verão, de Jo Serfaty (Brasil), perquè se serveix d’una forma que convoca i comunica amb aquells de qui parla; és oberta, lluminosa, apunta potencial i futur, i té la capacitat d’incorporar aquests elements juntament amb una certa dosi de curiositat en la seva manera de construir-se. El jurat també ha concedit una menció especial a Shape of Things to Come, de Lisa Marie Malloy i J. P. Sniadecki (Estats Units), un viatge que beu de les arrels de la cultura popular nord-americana per confrontar-nos amb la idea de la radicalitat i la dissidència; la connexió entre el paisatge, l’individu i el present.

El Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, dotat amb 2.000 €, ha estat per La Fin des rois, de Rémi Brachet (França), pel valor artístic i social d’una pel·lícula que ofereix un retrat multidimensional de la banlieue parisenca; una obra que realça problemàtiques latents però alhora proposa narratives alternatives a la precarietat, l’aïllament i el patriarcat. El jurat també ha decidit atorgar dues mencions especials a dos films exemplars en la cura amb què els cineastes han tractat els subjectes filmats. Del curt A sad se spušta veče(Then Comes the Evening), de Maja Novaković (Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina), en destaquen la universalitat, la poètica de l’observació que fa dels gestos quotidians i la comunió harmoniosa entre dona i natura, que els ha commogut profundament. De ( ( ( ( ( /*\ ) ) ) ) ), de Saúl Kak i Charles Fairbanks (Mèxic), en destaquen el treball sonor als espais públics, el compromís polític i la dedicació a llarg termini dels cineastes a la comunitat zoque, a Chiapas.

El Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials, dotat amb 2.000 € i atorgat per un jurat designat per l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC), ha recaigut en La Mami,de Laura Herrero Garvín (Espanya, Mèxic), pel retrat social que mostra, la profunditat psicològica dels seus personatges i la forma amb què planteja la hibridació entre la ficció i el documental.

El Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials, en col·laboració amb la Federació Internacional de Cineclubs (FICC), ha estat per El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco (Espanya, Suïssa), un film que explora el passat a través del present i viceversa, i que fa servir les paraules dels mateixos protagonistes per mirar d’entendre on i quan es va originar la precarietat amb què viuen bona part dels espanyols. El jurat també ha concedit una menció especial a A Febre, de Maya Da-Rin (Brasil, França, Alemanya), que ens apropa a les condicions actuals de vida de les poblacions indígenes de l’Amazònia, i ens mostra com afronten les contradiccions de la seva vida, el seu entorn familiar i la seva cultura, evitant el paternalisme i els estereotips.

En l’àrea professional de l’Alternativa 2020 s’han atorgat els següents premis: 
El Premi Antaviana – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals, dotat amb 2.500 € i consistent en la masterització digital DCP de l’obra, se l’ha emportat Trini, de Marta Romero Coll, produït per Distinto Films. El Premi Kinolux – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals,dotat amb 3.000 € en material d’il·luminació de cinema digital, ha recaigut en Tras la estrella, de Carlos Martínez Peñalver. El Premi Non Finito – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals, en col·laboració amb la sala de mescles Figtree Studios i valorat en 4.000 € en l’assessorament i col·laboració a les feines de so i mescles finals, és per Ödland, d’Otto Roca, produït per milpinton filmes. El Premi Music Library & SFX – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals, en col·laboració amb aquesta empresa i amb un valor estimat de 1500 € en cobertura de licències musicals per a l’emisió multiplataforma a nivell mundial i sense límit temporal, és per Trini, de Marta Romero Coll, produït per Distinto Films. El premi Primer Test del Rec, en col·laboració amb el REC, Festival Internacional de Cinema de Tarragona, i que consisteix en la participació del projecte en fase de postproducció al festival tarragoní, és per SÓS, de Nicolás Martínez Millán, produït per Omen cinema.  El Premi Acció Curts de Dones Visuals, dotat amb 1.000 € destinats a la producció del curtmetratge, ha recaigut en Millor la llengua, de Mar Pawlowsky Ferret. Finalment, el Premi Acció Curts Aluzine, en col·laboració amb l’empresa Aluzine de serveis de lloguer d’il·luminació cinematogràfica i dotat amb 6.000 € per a la realització del curt, ha estat per Thank you, sista!, de Sílvia Sopale i Luz Ruciello.

El lliurament de premis té lloc dissabte 28 de novembre a les 18 h online al canal de YouTube de l’Alternativa, a excepció dels premis de l’àrea professional que s’han lliurat divendres 27 de novembre a les 22 h. 

El festival segueix oferint la seva programació fins al diumenge 29 de novembre, amb els  films premiats disponibles online a Filmin i Vimeo on demand.  
PALMARÈS
Els films guanyadors de l’Alternativa 2020 són:
 
Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials
Um filme de verão, de Jo Serfaty (Brasil)

Menció especial: 
A Shape of Things to Come, de Lisa Marie Malloy i J. P. Sniadecki (Estats Units)
 
Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials
La Fin des rois, de Rémi Brachet (França)

Mencions especials: 
A sad se spušta veče (Then Comes the Evening), de Maja Novaković (Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina)
( ( ( ( ( /*\ ) ) ) ) ), de Saúl Kak i Charles Fairbanks (Mèxic)

Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials
La Mami, de Laura Herrero Garvín (Espanya, Mèxic)

Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials
El año del descubrimiento, de Luis López Carrasco (Espanya, Suïssa)

Menció especial: 
A Febre, de Maya Da-Rin (Brasil, França, Alemanya)
 
Premi Antaviana – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals
Trini, de Marta Romero Coll (Espanya)
 
Premi Kinolux – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals
Tras la estrella, de Carlos Martínez Peñalver (Espanya)

Premi Non Finito – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals
Ödland, d’Otto Roca (Espanya)

Premi Music Library & SFX – Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals
Trini, de Marta Romero Coll (Espanya)

Primer Test del REC
SÓS, de Nicolás Martínez Millán (Espanya)
 
Premi Acció Curts de Dones Visuals
Millor la llengua, de Mar Pawlowsky Ferret (Espanya)

Premi Acció Curts Aluzine
Thank you, sista!, de Sílvia Sopale i Luz Ruciello (Espanya)