Francesc Betriu ens ha deixat a l’edat de 80 anys, amb una llarga trajectòria com a director, guionista, productor, distribuïdor i crtític de cinema.

Betriu va ser director de pel·lícules de referència dels anys 80 com “La plaça del Diamant” o “Sinatra”. Va adaptar al cinema altres novel·les, com “Réquiem por un campesino español” o “Una pareja perfecta”.

També va dirigir sèries de televisió i documentals com “Mònica del Raval”. Tal com recorda la Filmoteca de Catalunya, deixa un llegat de títols clau de la Transició i retrats de personatges femenins poderosos en la nostra memòria cinematogràfica.

En la passada edició dels Premis Gaudí, el cineasta lleidetà va ser reconegut amb el Prmi Gaudí d’Honor que va recollir just l’endemà del seu 80è aniversari, en homenatge a la seva carrera pionera i inclassificable, que va patir la censura del franquisme. La seva filmografia inclou adaptacions de grans clàssics d’autors com Segarra, Rodoreda, Sender o Marsé, curtmetratges, documentals de creació, sèries, comèdies i sàtires.