El sector audiovisual català s’alinia amb el Clúster Audiovisual de Catalunya, que actualment agrupa 125 de les principals empreses de la indústria audiovisual catalana. En els últims dos mesos, i en el marc de la pandèmia de la covid19, un total de 17 empreses i institucions del sector s’han adherit a aquesta agrupació d’empreses de producció, serveis de producció, postproducció, VFX, distribució, exhibició, operadors de ràdio i televisió, TIC audiovisual, telecomunicacions, fotografia, realitat virtual, videojocs i publicitat.

Les noves incorporacions posen de relleu la consolidació del Clúster Audiovisual de Catalunya com a plataforma clau per impulsar l’audiovisual, un sector estratègic per a la recuperació econòmica. Per a Miquel Rutllant, President del Clúster Audiovisual de Catalunya, “El sector audiovisual és avui més estratègic que mai. La nostra indústria, entesa en el seu sentit més ampli i transversal, és clau en el procés global de sortida de la crisi i interpel·la a tots els sectors. Les empreses, institucions i marques tenen la necessitat d’arribar a les seves audiències i parlar-los de forma clara i directa, i en aquest context els continguts  audiovisuals seran clau per la seva recuperació”.

El Clúster Audiovisual de Catalunya promou la connexió entre les empreses del sector i impulsa el coneixement i la innovació a través de col·laboracions i de l’organització d’un ampli programa de conferències i workshops, entre els que destaca la Setmana del Talent Audiovisual, celebrada anualment i que té per objectiu connectar el talent emergent i la indústria per innovar i trobar nous formats. El Clúster Audiovisual potencia també la internacionalització del sector audiovisual català i treballa per convertir Barcelona i Catalunya en un hub internacional del sector audiovisual i posicionar-lo com un pol rellevant al sud d’Europa. En aquest sentit destaca la propera celebració a Barcelona de la fira ISE, referent mundial de l’audiovisual, que marcarà un punt d’inflexió decisiu pel sector.

L’agrupació també és l’interlocutor del sector amb l’Administració Pública. Amb motiu de la pandèmia global del coronavirus va demanar mesures imminents, universals i àgils d’implementar per ajudar a paliar la situació que pateixen i patiran les empreses de la indústria audiovisual catalana. Segons dades del Registro Mercantil de l’any 2018, el sector audiovisual català agrupa 2.403 empreses i genera un volum de negoci de 2.616,5M€.

Adhesions de referents del sector

Les noves incorporacions al Clúster Audiovisual de Catalunya el consoliden com un dels clústers audiovisuals de referència no només a Espanya sinó també a Europa, per darrera de clústers de països de referència audiovisual com França o Alemanya.

D’entre els nous membres destaquen Eurecat, el centre tecnològic de Catalunya, i les universitats La Salle, la Universitat de Vic i la Universitat UIC. Aquestes adhesions posen de manifest la implicació de centres de recerca i de formació catalans en el sector, ja que el Clúster també compta, entre d’altres, amb la UB, la UAB, la UPF, la UOC, la Blanquerna, LCI Barcelona i BAU.

També s’han adherit referents com la Fundació Èpica La Fura dels Baus i empreses de base tecnològica, una de les verticals cada vegada més destacades del Clúster Audiovisual de Catalunya. Tot i que la pandèmia de la covid19 ha colpejat durament a algunes startups que s’han retirat del Clúster, s’hi han incorporat empreses tecnològiques, de realitat virtual i del videojoc com Virtual Zenit, SONO, Mediadata, Starloop Studios, Creatica i NRD Multimedia. També s’han sumat al Clúster APAC, Bakery, Fertramit, Planhmedia, Mimesis Contents i Sabatellini.

Mesures d’impuls per la crisi de la covid19

El sector audiovisual s’ha vist colpejat per la la forta caiguda en l’organització d’esdeveniments, festivals i fires, pel tancament o reducció d’equipaments culturals i de l’entreteniment i per la reducció inicial de rodatges audiovisuals, entre d’altres. Segons una enquesta impulsada pel Clúster Audiovisual de Catalunya a principis d’abril, més de la meitat dels socis estimen perdre més del 50% de la seva facturació anual degut a la crisi del coronavirus, i un 72% preveu tenir problemes de tresoreria i liquiditat a causa de la reducció general del negoci.

En aquest context, a principis d’abril el Clúster Audiovisual de Catalunya va demanar a les administracions públiques mesures urgents, àgils d’implementar i universals per no deixar cap empresa ni professional del sector exclòs. Entre d’altres, les demandes del Clúster es centraven en millorar les condicions d’aplicació a les ajudes, crear subvencions, noves línies d’avals i préstecs creats específicament per al sector audiovisual, ajornar i/o condonar impostos i les quotes de la seguretat social i el pagament per part de les administracions públiques de totes les factures emeses pels seus proveïdors.