En un ferèsteg soterrani del barri del Coll, es guarda bona part de la història del còmic català. Es tracta de 400 caixes que ara mateix busquen un espai per no acabar a les escombraries o en el millor dels casos adquirides per un majorista per acabar venent-se als Encants.

Es tracta del fons de que havia de ser l’arxiu de al Museu de l’Còmic de Barcelona, ​​ocult en un local des de fa vuit anys, corre el risc d’acabar al carrer al quedar-se sense un espai on guardar aquestes caixes apilades ja que els propietaris del local on es guarda aquest fons volen vendre i els responsables de l’arxiu no troben cap lloc per traslladar-lo.

Com ha explicat a El Diario.es “A aquest pas haurem de fer una foguera a la plaça”, diu amb resignació Josep Callejón, 74 anys, president de al Museu de l’Còmic i la Il·lustració de Barcelona. Com explica aquest mitjà “Hi ha centenars d’originals de gran valor, historietes editades durant la república, durant el franquisme i fins i tot el còmic més antic trobat a Espanya, de 1865. Disposen de primeres edicions de Capità Trueno que es paguen a milers d’euros i peces de menys valor per col·leccionistes però d’un important interès documental, com ara historietes publicades en 1914 o fins i tot col·leccions completes de les primeres ‘auques’ (petites estampes acompanyades d’una llegenda) editades al segle XIX a Catalunya i que van suposar el preludi dels còmics actuals”…

Amb Josep Callejón està també Josep Maria Delhom de 79 anys, que va cada dia a aquest soterrani per moure les caixes i vigilar que la humitat no castigui cap dels còmics emmagatzemats. Ells i també Josep Beltri, aficionats a el còmic es van conèixer treballant just a aquest barri on fa anys s’assentava l’editorial Bruguera, ara convertida en un Centre Civic.

Impressionen els números d’aquest fons, construït gràcies a la donació de desenes d’aficionats: col·leccions completes editades entre 1865 i 1970 que sumen 25.000 exemplars. 90 col·leccions de almanacs de còmics publicades entre 1880 i 1960. Mig miler de dibuixos originals. Més de 1.000 mostres i portades, novel·les populars, cromos i revistes il·lustrades … L’arxiu ha sofert trasllats i canvis molt diversos corrent per la ciutat: Primer va estar exposat a un humil Museu de l’Còmic de Barcelona, al l’Guinardó que va néixer el 1997 gràcies a l’impuls d’un grup d’aficionats entre els quals es trobaven historiadors, professors universitaris, advocats, dibuixants i tot tipus de gent vinculada a el món de la vinyeta. La seu va quedar inutilitzada en 2004 per un problema d’humitats i cap autoritat va voler ajudar els responsables d’aquest arxiu.

Aquest arxiu desprès es va portar al museu militar de Montjuïc que va cedir un magatzem i un despatx fins que al 2009 l’Ajuntament va tancar el museu militar i al 2012 els van fer fora de el tot aprofitant les reformes al castell.

Des de 2012 aquests septuagenaris, al costat de el grup d’estudis El Coll-Vallcarca, intenten que algú de l’Administració, ja sigui del Coll al qual pertany al Districte de Gràcia o del Carmel, per la part d’ Horta-Guinardó cedeixinun local per exposar el fons o, guardar-lo en condicions. La resposta sempre han estat llargues o negatives… El projecte d’un museu nacional del còmic, amb finançament de la Generalitat, ja fa una dècada que és als llimbs i també el projecte de rehabilitar un espai a Badalona. Resulta paradòxic que no es pugui trobar un espai, encara que sigui minim, perquè almenys es gaurdin les capses i es puguin fer exposicions temporals. La ciutat disposa de grans espais infrautilitzats públics o semipúblics que haurien de prendre nota…