En un ferèsteg soterrani del barri del Coll, es guarda bona part de la història del còmic català. Es tracta de 400 caixes que ara mateix busquen un espai per no acabar a les escombraries o en el millor dels casos adquirides per un majorista per acabar venent-se als Encants.
Es tracta del fons de que havia de ser l’arxiu de al Museu de l’Còmic de Barcelona, ocult en un local des de fa vuit anys, corre el risc d’acabar al carrer al quedar-se sense un espai on guardar aquestes caixes apilades ja que els propietaris del local on es guarda aquest fons volen vendre i els responsables de l’arxiu no troben cap lloc per traslladar-lo.
Com ha explicat a El Diario.es “A aquest pas haurem de fer una foguera a la plaça”, diu amb resignació Josep Callejón, 74 anys, president de al Museu de l’Còmic i la Il·lustració de Barcelona. Com explica aquest mitjà “Hi ha centenars d’originals de gran valor, historietes editades durant la república, durant el franquisme i fins i tot el còmic més antic trobat a Espanya, de 1865. Disposen de primeres edicions de Capità Trueno que es paguen a milers d’euros i peces de menys valor per col·leccionistes però d’un important interès documental, com ara historietes publicades en 1914 o fins i tot col·leccions completes de les primeres ‘auques’ (petites estampes acompanyades d’una llegenda) editades al segle XIX a Catalunya i que van suposar el preludi dels còmics actuals”…
Amb Josep Callejón està també Josep Maria Delhom de 79 anys, que va cada dia a aquest soterrani per moure les caixes i vigilar que la humitat no castigui cap dels còmics emmagatzemats. Ells i també Josep Beltri, aficionats a el còmic es van conèixer treballant just a aquest barri on fa anys s’assentava l’editorial Bruguera, ara convertida en un Centre Civic.
Impressionen els números d’aquest fons, construït gràcies a la donació de desenes d’aficionats: col·leccions completes editades entre 1865 i 1970 que sumen 25.000 exemplars. 90 col·leccions de almanacs de còmics publicades entre 1880 i 1960. Mig miler de dibuixos originals. Més de 1.000 mostres i portades, novel·les populars, cromos i revistes il·lustrades … L’arxiu ha sofert trasllats i canvis molt diversos corrent per la ciutat: Primer va estar exposat a un humil Museu de l’Còmic de Barcelona, al l’Guinardó que va néixer el 1997 gràcies a l’impuls d’un grup d’aficionats entre els quals es trobaven historiadors, professors universitaris, advocats, dibuixants i tot tipus de gent vinculada a el món de la vinyeta. La seu va quedar inutilitzada en 2004 per un problema d’humitats i cap autoritat va voler ajudar els responsables d’aquest arxiu.
Aquest arxiu desprès es va portar al museu militar de Montjuïc que va cedir un magatzem i un despatx fins que al 2009 l’Ajuntament va tancar el museu militar i al 2012 els van fer fora de el tot aprofitant les reformes al castell.
Des de 2012 aquests septuagenaris, al costat de el grup d’estudis El Coll-Vallcarca, intenten que algú de l’Administració, ja sigui del Coll al qual pertany al Districte de Gràcia o del Carmel, per la part d’ Horta-Guinardó cedeixinun local per exposar el fons o, guardar-lo en condicions. La resposta sempre han estat llargues o negatives… El projecte d’un museu nacional del còmic, amb finançament de la Generalitat, ja fa una dècada que és als llimbs i també el projecte de rehabilitar un espai a Badalona. Resulta paradòxic que no es pugui trobar un espai, encara que sigui minim, perquè almenys es gaurdin les capses i es puguin fer exposicions temporals. La ciutat disposa de grans espais infrautilitzats públics o semipúblics que haurien de prendre nota…