Com cada hivern, torna la mostra de cinema documental gratuït Cinema Lliure a la Biblioteca a les biblioteques de Barcelona, Balears i Occitània. Del 3 de febrer al 3 d’abril del 2020 diverses biblioteques programen sis documentals produïts a Catalunya, Balears i Occitània -l’Euroregió Pirineus Mediterrània- que narren històries humanes properes a través del documental. La mostra esdevé, doncs, un espai d’intercanvi cultural divers on aprofundir en les realitats socials de casa nostra i de territoris veïns.

El documental que va encetar el cicle d’hivern dilluns passat va ser City for Sale (2018), dirigit per Laura Álvarez i de producció catalana (Bausan Films). El documental aborda la problemàtica de la turistificació i la gentrificació a Barcelona a través de les històries del Jordi, la Montse, el Joan, la Mai, la Pepi i la Carolina, veïns i veïnes de la ciutat. Hi haurà més sessions al llarg del cicle.

Fotograma de City For Sale.

Remember Spain. Spanish Refugee Aid (2006), de producció occitana (Les films du sud) i dirigit per Isabelle Millé, és el segon documental que es programa. Avui hi ha dues sessions, una a Barcelona – 19h a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda, acompanyada d’un col·loqui amb l’historiador Jordi Guixé– i l’altra a l’Occitània (Thuir).

El documental narra la història dels espanyols i espanyoles que van fugir a França el 1939 després de la victòria franquista, molts dels quals van rebre el suport de l’associació nord-americana Spanish Refugee Aid, fundada per la intel·lectual anarquista Nancy Macdonald als anys cinquanta. Consulta totes les sessions.

Fotograma d’Els ulls s’aturen de créixer.

El documental de producció balear Els ulls s’aturen de créixer (2018), del director Javier G. Lerín, s’exhibirà el dilluns 17 de febrer a les 19h a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall. La pel·lícula captura la trajectòria vital i musical del cantautor contemporani mallorquí Miquel Serra, visceralment lligada a la figura del seu germà Joan, mort prematurament. Més enllà de la música, el film tracta sobre la creativitat, l’absència i la persistència del passat en el present. Consulta totes les sessions.

Shootball (2017), del director català Fèlix Colomer, és un dels documentals catalans programats en aquest cicle a Balears. A Barcelona arribarà al cicle de tardor. Dimarts 18 de febrer, hi haurà col·loqui amb el director a la Biblioteca Ramon Llull de Palma.

Fotograma de Shootball.

Un pederasta confessa a càmera els seus actes i s’agenolla per demanar perdó a les seves víctimes. És una de les imatges més potents d’aquest documental sobre Joaquín Benítez, el professor que va abusar sexualment d’una vintena d’alumnes de l’escola dels Maristes de Sants-Les Corts a Barcelona. El documental aborda les figures clau d’aquesta història, que compta amb el testimoni de Manuel Barbero, el pare d’una de les víctimes, i altres exalumnes que havien patit els abusos de Benítez. Consulta totes les sessions.

Fotograma de Singled Out.

El mes de març és el torn, entre altres, de Singled Out, de producció catalana (Suricata Stories i Un capricho de producciones). Coincidint amb el mes en què se celebra el Dia de la Dona, Cinema Lliure
a la Biblioteca ha decidit programar aquest documental que explica la història de cinc dones solteres de diferents parts del món: la Manu (Barcelona), la Jules (Melbourne), la Shu i la Yang (Shanghai), i la Melek (Istanbul). En un món entès i concebut per estar en parella, miren d’esbrinar quin paper juga la solteria a les seves vides.

Les directores de Singled Out, Mariona Guiu i Ariadna Relea, intervindran en un col·loqui el mateix dia de la projecció. Serà el dilluns 23 de març a les 19h a la Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona.

A més d’Els ulls s’aturen de créixer, el cicle d’hivern 2020 acull un altre documental de producció balear. Baltasar Samper. El ritme amnèsic (2018), de la directora balear Victòria Morell Salom, és un viatge musical per la història del músic i compositor mallorquí Baltasar Samper (1888-1966) que descobreix el buit cultural que va provocar la guerra civil espanyola i el posterior exili de més de mig milió d’espanyols i espanyoles. S’exhibirà el dimarts 24 de març a les 19h a la Biblioteca Vapor Vell de Barcelona.

Per què exhibim documentals?
Sovint les pel·lícules documentals es troben amb moltes dificultats per ser projectades a les televisions i als cinemes del nostre país. Els esforços dedicats a la producció, doncs, es tradueixen a una ínfima representació a les sales i als mitjans. Una realitat que no només afecta les productores audiovisuals sinó també als espectadors i espectadores, que no troben els circuits adequats per poder-hi accedir. Per aquest motiu, Cinema Lliure a la Biblioteca dona suport i visibilitza documentals fets a casa nostra o als territoris veïns que narren històries humanes properes i emocionants que tracten sobre temes universals.

Què és Cinema Lliure?
Cinema Lliure abraça un conjunt de mostres gratuïtes de cinema alternatiu de qualitat, tant de ficció com de documental. Actualment, hi ha tres cicles en tres èpoques de l’any: hivern, estiu i tardor. Té dos formats, diferenciats per l’entorn on se celebra i pel què ofereix cadascun: per una banda, a la platja amb cinema de ficció d’avantguarda i, per una altra, a les biblioteques amb documentals produïts a Catalunya, Balears i Occitània (Euroregió Pirineus Mediterrània).

Cinema Lliure a la Biblioteca, doncs, ofereix cinema documental gratuït en dos cicles: hivern (febrer-març) i tardor (octubre-novembre). Se celebra des de fa tres anys a les biblioteques públiques de Barcelona i, des de l’edició anterior, també s’hi han adherit les biblioteques de Balears i Occitània amb l’objectiu d’exhibir-hi documentals produïts a Catalunya, Balears i Occitània -l’Euroregió Pirineus Mediterrània-.

A l’estiu se celebra el cicle Cinema Lliure a la Platja, que el 2020 arribarà a la seva novena edició. Al llarg d’aquests anys, el programa estiuenc ha ofert gratuïtament cinema alternatiu, d’avantguarda i de qualitat a les platges de Barcelona, El Prat de Llobregat, Mataró, Palamós i Tossa de Mar.
La finalitat de Cinema Lliure, doncs, és oferir gratuïtament cinema alternatiu, tant documental com de ficció, durant tot l’any.

Més informació: http://cinemalliure.com/biblioteca/