Roberto Barrueco – Director del MECAL i del 360 BCN VR Film Fest

El Paris Virtual Film Festival, que va tenir lloc entre 30 de juny i el 2 de juliol en el Forum donis Images de París, segueix amb el mateix objectiu que es va plantejar l’any anterior: mostrar i relacionar la creativitat de la realitat virtual en diferents àmbits, posant una especial atenció al cinema.
D’una banda, el festival mostra la creativitat del sector amb una completa secció a competició basada en la producció anual de la RV. La producció del mitjà té la particularitat d’haver triplicat el nombre d’obres respecte a l’any anterior, evidenciant un dinamisme impressionant. El que és clar és que dinamisme encara no és sinònim de qualitat. I és que la qualitat, encara que hagi augmentat pel que fa als últims anys, no sempre està present en les obres presentades. Els realitzadors encara estan buscant la millor manera de narrar, usant un mitjà les regles del qual encara estan escrivint-se. Alguna cosa semblat al que va ocórrer al seu moment amb la 3D: es buscava mostrar tot el potencial visual del mitjà abans que intentar aprofitar les seves particularitats per explicar una bona història. Però sembla que estem en el bon camí, i curtmetratges com per exemple “Miyubi”, de Félix Lajeunesse i Paul Raphaël, demostren que es pot narrar una història usant la RV.
El festival va començar amb una jornada dedicada als professionals, diferència notable en relació a l’edició de l’any anterior. Durant aquest dia vam poder assistir a conferències i tallers, i vam tenir la possibilitat de veure totes les pel·lícules i les instal·lacions molt més còmodament, al no coincidir amb el gran volum de gent que hi ha quan està obert al públic en general. I és que un festival d’aquest tipus té el problema que cada parell d’ulleres és una sala de projecció, de manera que no hi ha possibilitat de projectar per a diverses persones alhora, excepte en casos particulars com en la cúpula instal·lada en el 360 Barcelona VR fest, on unes 10 persones podien veure al mateix temps la mateixa experiència. Això comporta que, en general, les cues s’omplin molt ràpidament i sigui bastant complicat veure totes les experiències, tret que un s’hagi organitzat perfectament. Per tant, és d’agrair que es reservi un dia sencer perquè el sector pugui experimentar en exclusiva el festival.
En resum, l’esdeveniment ha donat un salt qualitatiu a nivell de programació gràcies a la producció de l’àmbit, que creix i es desenvolupa. I, al mateix temps, s’ha reestructurat de manera que tant els professionals del sector com el gran públic puguin accedir com a més facilitat a les peces i conferències programades.

Paris VR Film fest:

http://www.forumdesimages.fr/les-programmes/paris-virtual-film-festival

360 BCN VR Film Fest:

http://360vrfest.pro/