Aquesta setmana va sortir publicat en el diari “El Confidendial” la desaparició  del director i productor Salomon Shang després d’haver aconseguit gairebé quatre milions d’euros en subvencions per part de diferents institucions públiques en els darrers anys.

Sobre Salomon Shang, propietari dels cinemes Casablanca i  Producciones Kaplan, planejava la sospita d’haver declarat una asistència d’espectadors i recaptacions molt més superiors a les reals per poder obtenir així més les subvencions oficials.

El  cas era conegut pel sector, però la situació va esclatar quan el productor Xavier Catafal va enviar una carta aquest juny al director general de l’ICAA on denunciava com  Shang va aconseguir 1.796.966,30 euros en concepte de subvencions per les seves quatre darreres pel·lícules estrenades desglosades en: “Asesino a sueldo”, (784.606,87 euros), “La llegenda de l’innombrable” (624.718,21 euros), “Notes al peu”  (156.373,33 euros) i “Cineclub” (222.295,60 euros). De fet, si es busca per Internet el nom de Salomon Shang el resultat obtingut sembla un decàleg d’actuacions dubtoses. Fins i tot en Facebook s’ha creat un grup de damnificats per Salomon Shang.

Aquesta denúncia ha fet molt de mal en l’ICAA i el debat sobre les subvencions, el seu repartiment i control dels ajuts és una ferida que amenaça necrosi si no es saneja aviat la situació. Des de l’ICAA ha sortit la promesa de pendre totes les mesures per posar ordre, de fet avui mateix ha sortit publicat el primer expedient obert a Madrid, però aixó ja és per un altre post…

Com si d’un thriller es tractés, el misteriós senyor Shang ha desaparescut de l’escenari “del crim” sense deixar cap rastre. Ho va fer abans del 30 de març, quan la Generalitat va voler entregar-li la primera sanció per valor de 8000 euros, des de llavors se n´han tramés de noves que van des dels 53.000 fins els 75.000 euros, però ara per ara el Ministeri de Cultura haurà d’esperar fins trobar al Shang.