Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Lleida l’Animac 2015, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada per l’Ajuntament de Lleida. Aquesta tarda se celebrarà la cloenda de la Mostra amb la presència de la regidora de Cultura, Montserrat Parra i la directora de l’Animac, Carolina López.

Durant quatre dies la ciutat s’ha convertit en la capital mundial de l’animació, on s’han pogut veure un total de 172 films d’animació (7 llargmetratges i 165 curtmetratges), a més a més de conferències, tallers i altres activitats especials a les seus habituals de la Mostra, la Llotja, CaixaForum Lleida i com a novetat, l’espai Magical Media, seu dels tallers educatius.

La Mostra consolida el seu públic, aconseguint una assitència d’unes 23.000 persones, en el total de les seves activitats: projeccions, tallers, sesions escolars i infantils i activitats paral·leles.

La programació d’aquesta edició ha girat al voltant del tema “La mà de l’artista” celebrant la multiplicació de les produccions ‘fetes a mà’, i reconeixent la mà dels artistes en els processos d’animació digital, tota una declaració d’intencions en una mostra que des de sempre ha defensat la pinzellada més personal. Animac ha consolidat la seva estructura amb una programació que ha alternat les clàssiques projeccions d’animació amb tot un entramat d’activitats i seccions especials dirigides a tot tipus de públic.

Durant aquests quatre dies l’Animac ha tingut convidats d’excepció com l’animador experimental canadenc Pierre Hébert, deixeble del referent mundial Norman McLaren; Piotr Dumała, un dels animadors europeus més venerats actualment; Víctor Monigote i Luis Manso (director d’art i productor, respectivament, de Mortadelo y Filemón, contra Jimmy el cachondo) o Íker de los Mozos (Big Hero 6), el lleidatà Òscar Sarramia, Paulo Mosca i Abel Sánchez (Trimono), la productora de Tomavistas Mercedes Marro, les animadores Tess Martin i Karin du Croo i Alberto Vázquez i Pedro Rivero de la pel·lícula en procés Psiconautas, entre d’altres.

Com a novetat, Animac ha presentat el nou Premi Trajectòria, que en el seu naixement ha honrat els 25 anys d’existència de l’Studio Grangel, fundat per Carlos i Jordi Grangel, dos dels artistes catalans més internacionals, que han estat presents en una exposició i que en aquesta darrera jornada han impartitit una conferència dedicada al seu quart de segle de treballs en el món de l’animació, en el que han col·laborat amb molts dels grans noms de l’animació com Steven Spielberg i Jeffrey Katzenberg, propietaris de DreamWorks; el director de cinema Tim Burton; Genndy Tartakovsky, reputat director de Sony Pictures Animation; o Peter Lord, co-fundador de Aardman, entre molts d’altre