La indústria de l’animació es troba a Filmets en una taula rodona, organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, on s ’ha analitzat amb productores, distribuïdores, escoles de formació i festivals en quin moment es troba el sector.


Aquest any la sessió que organitza FILMETS amb el suport del Clúster ha tractat sobre ‘La indústria d’animació audiovisual a Catalunya’, “un debat molt necessari”, com ha afirmat només començar la moderadora Mar Sáez. El debat l’han presentat Eduard Gil, Clúster Manager, i Josep Viñeta Balsells, conseller delegat de Badalona Comunicació.
A la sessió de treball s’ha parlat de diversos temes, entre ells quina ha de ser l’estratègia de les empreses a Catalunya per a la renovació i aposta del sector; el futur dels professionals i de la seva formació; de la creativitat, del talent i dels seus continguts; i especialment de les televisions i de l’administració com a motors d’aquesta indústries; així com de les plataformes de cinema en línia i de l’exportació del producte d’animació a Catalunya.
A la taula rodona han participat Mar Sáez, Jordi Mendieta, Fátima Vila, Juan Carlos Concha, Xavier Romero i Marta Alonso.


Fàtima Vila, CEO de FX Animation Barcelona 3D & Film School,
ha parlat sobre la necessitat de tenir més professionals en el sector. “A l’escola ens adaptem cada cop a les necessitats actuals. Invertim en I+D i en formació de professorat”.
“Al tractar-se d’una escola no reglada podem adaptar el temari a les necessitats de les empreses“, ha afegit.
Fàtima Vila ha afegit que “molts alumnes marxen a països com el Regne Unit o el Canadà, o van a treballar a grans empreses que els ofereixen bons sous per treballar”.
Per la seva banda, Juan Carlos Concha, dibuixant, productor i director de Apemanstudio, ha comentat que “quan els alumnes surten de l’escola no estan preparats per treballar. Hi ha cursos d’especialització que funcionen molt millor“. En aquest sentit, la relació escola-empresa ha estat un punt clau en la primera part del debat.
La falta de finançament i inversió ha estat també un tema de debat a la taula. Jordi Mendieta, productor audiovisual, ha afirmat “no veig una indústria d’animació aquí encara. No en tenim consciència“. “L’animació no és un gènere, és una tècnica. Per dinamitzar el sector hem d’anar a la indústria privada”, ha afegit. En aquest sentit, Fàtima Vila ha afegit que “els joves d’avui consumeixen molt d’audiovisual a través de les plataformes del vídeo sota demanda”.
Marta Alonso, productora a Teidees, ha volgut replantejar “el títol de la sessió per un altre que seria ‘El patiment de la indústria d’orientació a Catalunya’ perquè hem de parlar d’un sector amb falta d’inversió i de gent per formar molt destacat”.
Xavier Romero, de Televisió de Catalunya, ha parlat de la preferència de la televisió catalana per les sèries infantils i juvenils “perquè és el terreny on millor podem incidir i o ens sentim més còmodes“.