La setmana vinent, de dimecres 26 fins divendres 29, se celebrarà la 15ena edició del Congrés Internacional de Videojocs i Oci Interactiu, Gamelab, a l’Hotel Hesperia de l’Hospitalet que, juntament amb el protagonisme de tres idees motrius de les seves noves creacions -com passa amb el conjunt de les indústries culturals i creatives- com són la diversitat, la inclusió i l’accessibilitat, abordarà una qüestió clau: que les noves tendències de les produccions interactives, els videojocs estan confluint amb altres sectors, com el cinema, en un moment on s’està entrant en un nou paradigma narratiu on la interactivitat pot liderar-lo.

Imatge de la roda de premsa de presentació del Gamelab 2019, celebrada dimarts 18 a la seu del Departament de Cultura, amb Iván Fernández Lobo i Miquel Curanta al mig de la taula.

Durant l’acte de presentació del Gamelab 2019, el seu director Ivan Fernández Lobo subratllà aquesta idea de la convergència de les narratives interactives amb el món de les sèries de ficció i del cinema, com demostraria l’orientació de les noves produccions de Netflix. En aquest sentit, va subratllar el protagonisme central, nuclear, dels jugadors de videojocs com a part integrant de la pròpia història o narrativa, tant des d’un punt de vista cultural com econòmic, posant com a exemple els e-sports i el seu continuat creixement.

L’assessor de Gamelab Gonzo Suárez, aprofundí en aquestes reflexions, afirmant que els dels videojocs ja no pertanyen a històries amb finals predissenyats, sinó a relats que es construeixen amb la intervenció dels jugadors. Suárez va definir aquest nou paradigma com el pas “de l’univers al multivers”, i va apuntar a la gran oportunitat que des de Barcelona es dissenyi “es dicti” aquest nou discurs d’aquesta convergència narrativa entre videojocs i audiovisual.

El videojoc a Catalunya ja factura prop de 400 milions d’euros

Algunes dades facilitades pel director de l’ICEC, Miquel Curanta, que exemplifiquen l’evolució del sector dels videojocs al nostre país entre el 2012 i l’any passat: de 74 empreses i quasi mil professionals vinculats, hem passat al doble d’empreses i a quasi tres-mil treballadors. El diferencial, però és encara més gran pel que fa a la seva facturació anual: dels 70 M€ de fa set anys als 367 del 2018, un creixement de més del 500%!. En paral•lel, el consum de videojocs a Catalunya va sumar uns 168M€, molt per sobre de la recaptació de les sales de cinema. Juntament amb el creixement industrial, cal anotar-hi també l’entorn formatiu: fins a 6 universitats catalanes hi ofereixen graus, postgraus i màsters: disseny, producció, enginyeria informàtica, creació artística…

Precisament, una de les conferències programades tindrà al director de documentals i expert en disseny d’àudio, Jack Attridge, qui exposarà divendres la visió de la seva actual empresa, Flavorwords en el flux de treball de noves produccions audiovisuals, que combinen el desenvolupament de videojocs amb el cinema. En d’altres, juntament amb referents provinents de la resta d’Europa, els Estats Units o Àsia, hi intervindran figures clau del món del videojoc i de les tecnologies immersives i interactives catalanes, com Daniel Sánchez-Crespo (Novarama), Adrián Cuevas, Conrad Roset i Roger Mendoza (Nomada Studio), Jordi Janer (Voctro Labs) o Horacio Martos (Social Point).

Una fira professional que aterrà a Barcelona des de la ciutat asturiana de Gijón el 2011, gràcies a l’encertada estratègia de captació desplegada per l’ICEC, en aquella època dirigit per Fèlix Riera. Gens casualment, en aquella primera edició a Catalunya, organitzà la taula rodona “Concepte 360º: hibridació del mitjà digital”, que tractà sobr la interrelació entre la resta dels sectors culturals i els videojocs, que comptà amb la intervenció d’un dels principals protagonistes de la primera fornada d’empreses del país que assoliren èxit internacional: Xavier Carrillo, CEO de Digital Legends.