El passat dihous 6

El passat dijous 6 de juny va iniciar-se la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida amb l’acte inaugural on varen lliurar-se els premis honorífics al director de fotografia José Luis Alcaine (Premi d’Honor) i a l’actor i director Josep Maria Pou ha rebut el Premi Jordi Dauder. TAmbé la plataforma de video FILMIN ha recollit el Premi Ángel Fernández-Santos, i l’historietista Horacio Altuna ha estat guardonat amb el Premi Talent Llatinoamericà.

La projecció de de la premiere europea del llargmetratge ‘Camino sinuoso’ (Argentina) ha inaugurat la Secció Oficial de Llargmetratges de la Mostra.

TOTA LA INFORMACIÓ EN AQUEST ENLLAÇ

Organitzada per l’Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida, del 6 al 13 de juny, un total de 81 produccions de 20 països (12 llatinoamericans) amb 13 produccions inèdites a l’estat espanyol, 5 estrenes europees i 2 òperes primes,  es projectaran en la 25a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que del 6 al 13 de juny omplirà de cinema la ciutat de Lleida.

Avui dijous 6 de juny a les 20.30h, ha tingut lloc a la Llotja de Lleida la inauguració de la 25a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que se celebra a Lleida fins al 13 de juny.

La gala ha començat amb el reconeixement a la feina feta durant aquests 25 anys. Han estat diverses les institucions i organitzacions que han volgut retre homenatge a La Mostra .

Juan Ferrer, director de la Mostra des del seu inici ha rebut de mans de Marta Nin, directora general de Casa Amèrica Catalunya el premi al reconeixement de l’entitat; Osvaldo Francia president de Centre Llatinoamericà de Lleida rebia també el premi al reconeixement de mans de l’ambaixador del Instituto Latino de la Música, Osvaldo Montes; i per últim, Santi Lapeira, president del Col·legi de directors i directores de cinema de Catalunya feia entrega a Juan Ferrer del premi al reconeixement a la Mostra.

Tot seguit han tingut lloc els parlaments de les autoritats. La Sra. Carme Puig, responsable  de l’Àrea de Festivals de Cinema de l’ICEC  elogiava la Mostra “per la busca tenaç, per apropar el bo i el millor de la cinematografia llatinoamericana al nostre país i per l’apropament de les dues cultures”; i la Tinent d’alcalde i Regidora de Cultura en funcions, la senyora Montse Parra, que ha volgut elogiar les figures del director del festival, Juan Ferrer i el president del centre llatinoamericà de Lleida, Osvaldo Francia per la feina feta i declarava “l’activitat coral de la Mostra, que fa participar a tota la ciutat, cada any més i més consistent”.

La gala ha continuat amb l’entrega del Premi d’Honor d’enguany al destacat director de fotografia José Luis Alcaine, que ha rebut el premi de la mà de l’actriu Nora Navas; la directora Rosa Vergés ha entregat el Premi Jordi Dauder a l’actor i director Josep Maria Pou; Gerardo Sánchez del programa de TVE ‘Días de Cine’, guanyador a la passada edició, ha fet entrega del Premi Ángel Fernández-Santos, a la plataforma de video ‘Filmin’;  i el compositor de bandes sonores Osvaldo Montes, guanyador a la passada edició, el Premi Talent Llatinoamericà a l’historietista Horacio Altuna

José Luis Alcaine ha volgut compartir el premi “amb els equips de cinema (maquinistes, so, maquillatge, etc) tots ells deixen empremta i formen part de la imatge que veiem a la pantalla”; Josep Maria Pou ha declarat “em fa molta il·lusió rebre aquest premi i vull fer un petit homenatge a Jordi Dauder”. Ha narrat que Amic/Amat, pel·lícula en la qual van treballar plegats i que, segons Pou, una de les més importants a la seva vida, “Jordi Dauder va ser extraordinàriament generós.”

L’actriu Lola Dueñas, premi d’Honor, recollirà el guardó a l’acte de cloenda dijous 13 de juny al Caixaforum Lleida a les 20.30h.

Tot seguit, els assistents han pogut gaudir de la premiere europea del llargmetratge ‘Camino Sinuoso’ (Argentina) que ha comptat amb la presència de Juan Pablo Kolodziej director del llargmetratge argentí i l’actriu protagonista Juana Viale,  que forma part de la Secció Oficial de la Mostra. Un thriller que explica la història de Mía Siero, una ex-atleta olímpica expulsada d’una competència internacional per consum de drogues no permeses. En el present viu una vida d’inèrcia i es troba immersa en una relació violenta. En aquest context i com a conseqüència d’una circumstància familiar desafortunada, Mía ha de tornar a la seva ciutat natal per tal d’ocupar-se de problemes familiars i enfrontar-se al seu passat. Aquest viatge a les seves arrels serà una peça clau en els diversos obstacles que patirà la seva família.

PROGRAMA DE LA MOSTRA

Enguany competeixen a les seccions oficials 11 llargmetratges i 10 curtmetratges, que es veuran al CaixaForum Lleida i als cinemes Funàtic del 7 al 13 de juny, i 8 documentals. També hi haurà una producció a les matinals infantils, es projectarà un llargmetratge de ficció a la cloenda i 50 produccions a les Sessions Especials que es projectaran a l’Screenbox Funatic I també hi hauran projeccions d’alguns documentals a l’edifici de cultures transfrontereres de la UdL.

Enguany hi destaquen un gran nombre de realitzadors joves en aquesta edició i 22 produccions dirigides per dones.

Una de les novetats anunciades és la col·laboració entre els cinemes Screenbox Funatic I la Mostra. Degut a la celebració del 25è Aniversari, i amb la voluntat de continuar oferint el bo i millor del cinema que es fa a Llatinoamèrica o sobre Llatinoamèrica, aquest any s’han incrementat el nombre de seccions, i per tant, de pel·lícules, que, tot i estar fora de concurs, no deixen de ser un reflex de la màxima qualitat que el continent llatinoamericà aporta el setè art. Cicles de Terror Llatí; Secció Segona Oportunitat; Secció Cinema recuperat; Secció Festival Convidat; Marató de Curtmetratges; i Altres sessions especials, proporcionen una extensa oferta fílmica que enriqueix al Festival i al seu públic. Tots aquests títols es projectaran a l’Screenbox Funatic.

Enguany, la Mostra aposta per augmentar la seva presència a la ciutat; amb aquesta intenció s’ha signat un acord que la vincula amb la zona alta de Lleida, on es celebraran diversos actes, entre ells una activitat adreçada als més petits, mentre que el barri de La Mariola acollirà sessions a la fresca. Els Cinemes Funàtic també acolliran diverses projeccions, recolzant la programació del ja tradicional auditori del CaixaFòrum. Una altra de les novetats que ofereix aquesta 25 edició, és la convidar un festival, essent el FICGLB (Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona) l’encarregat de protagonitzar aquesta primera cita.

El cinema més recent és el que regnarà en el gruix de la programació, però també hi haurà espai per a la recuperació de clàssics i homenatges, que enguany ens permetrà revisar una de les obres mestres de l’etapa mexicana del llegendari Luis Buñuel.

L’ampli ventall de propostes també inclou una sessió infantil, ‘El Libro de Lila’ (Colòmbia-Uruguai), seleccionada entre diverses produccions. Les Sessions Matinals Infantils es projectaran al CaixaForum de Lleida, de dijous 6 de juny al dijous 13 de juny (exceptuant el cap de setmana), sessions que van dirigides a escoles de Lleida. El cap de setmana es projectarà al ScreenBox Funatic per a tota la familia.

Tanmateix, també hi haurà espai per a la celebració de jornades professionals, presentacions de publicacions, exposicions i el Premi Cine Futuro concedit pel CECAAC.

Els països representants en aquesta 25a edició són Argentina, Costa Rica, Xile, Brasil, República Dominicana, Perú, Mèxic, Colòmbia, Uruguai, Cuba, Veneçuela, Paraguai, Espanya, Regne Unit, Nova Zelanda, Dinamarca, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda.

ACTIVITATS PARAL·LELES

Destacar algunes de les activitats paral·leles com l’exposició “Prop de Hollywood. Fotografies dels germans Claudi i Frederic Gómez Grau” que fins el 30 de juny a la sala Montsuar de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Amb la col·laboració de La Filmoteca de Catalunya recull una col·lecció de fotografies dels germans de Cervera fetes durant els rodatges de Samuel Bronston i David Lean a Espanya.

Divendres 7 de juny hi haurà una masterclass de José Luís Alcaine, director de fotografia de Dolor i Gloria de Pedro Almodóvar.

Dissabte dia 8 i per primera vegada es farà un Workshop familiar a la Zona Alta i Cinema a la Fresca al barri de La Mariola Pl. Casal  Cívic Lleida (Pius XII, 20).

Dilluns 10 de juny, Work in Progress de “La Dona Il·legal” a l’auditori de l’edifici Ilerna del c. la Palma. Llargmetratge rodat a Lleida per Ramon Térmens i amb el suport de la Film Commission Lleida i de la Regidoria de Cultura. Una iniciativa del CECAAC conjuntament amb La Mostra.

Dimarts 11 de juny, s’hi suma la tercera sala del festival. L’auditori de d’Edifici Transfronterer de la UdL oferirà la possibilitat de visionar els millors documentals als Instituts de Lleida i a la nostra gent gran, una iniciativa conjunta amb l’Ajuntament de Lleida i el Pla per la Gent Gran.

Dimecres 12 de juny, CECAAC juntament amb la Mostra, organitza una jornada professional amb el compositor Osvaldo Montes, qui oferirà una MasterClass centrada en les tasques de composició d’una banda sonora i les relacions compositor/a- director/a, seguida d’una tertúlia amb els participants a la sessió. Dirigida a tots aquells músics o compositors que  tinguin interès en saber com es treballa per fer una Banda Sonora.

PROGRAMA DE LA CLOENDA, EL 13 DE JUNY AL CAIXAFORUM DE LLEIDA

La cloenda de la Mostra tindrà lloc el dijous, 13 de juny a les 20.30h al Caixaforum Lleida, al mateix espai on es donarà a conèixer el Palmarès, s’entregarà el premi d’Honor a l’actriu Lola Dueñas i es projectarà el llargmetratge de ficció ‘Rojo’, producció argentina guanyadora de tres premis al festival de San Sebastian. Benjamín Naishat la Concha de Plata a la millor direcció, Darío Grandinetti al millor actor i Pedro Sotero a la millor fotografi