La baixada de l’IVA cultural del 21% al 10% és ja una realitat després que la llei de pressupostos generals de l’Estat de 2018 hagi entrat en vigor aquest dijous, un dia després de ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Es tracta d una de les grans reivindicacions del sector en els darrers anys, especialment des que el cinema va quedar exclòs de la reducció d’impostos aprovada pel Govern el passat any. El llavors ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va reduir l’IVA aplicat als espectacles en directe del 21% al 10%, el que beneficiava a la música, la dansa i el teatre, però deixava fora a la gran pantalla.

Ara la decisió de baixar o no el preu de l’entrada correspon a cada empresa, però és probable que la majoria de les que hagin pujat el preu per l’impacte de l’IVA puguin rebaixar-“entre un euro i 50 cèntims”. No obstant això, des de la Federació de Cinemes d’Espanya (FECE) recorden que les sales han realitzat “un esforç notable perquè els espectadors no es veiessin afectats per la pujada de l’IVA”. 

La qüestió serà veure quins cinemes rebaixaran el preu de les entrades. Cinesa, principal cadena d’exhibició cinematogràfica a Espanya, i altres grups com Kinépolis o Renoir ja han anunciat a l’agència EFE que traslladaran la rebaixa de l’IVA íntegrament al preu de les entrades, si bé s’aplicarà un “descompte proporcional” en funció de les tarifes de cada cinema.
Per exemple, al Cinesa Diagonal de Barcelona passaria de 9,50 a 8,60, és a dir, un descompte de 90 cèntims.. Els Renoir, que aposten per produccions en versió original amb presència a Barcelona, la rebaixa íntegra suposarà una reducció d’entre 40 i 80 cèntims, mentre que ofereixen diferents promocions al llarg de la setmana, ha explicat un portaveu.

Segons un estudi de FACUA, però, el preu mitjà a Barcelona és de 9,24 euros fet que pot provocar que la baixada sigui més accentuada. Aquest mateix estudi demostra que la capital catalana és la ciutat més cara de l’estat per anar al cine per sobre de Madrid (8,91 euros). Aplicant aquest 11% de rebaixa la mitjana ara a Barcelona hauria de quedar un euro més barat i s’hauria de situar al voltant dels 8,2 euros.