El proper 3 d’octubre a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: Art i rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent d’Albert Abril.

El cartellisme revolucionari sorgit arran de la Guerra civil representa, a casa nostra, la transformació del cartellisme. Aquest corrent innovador, que plasma l’ideal artístic de la República, dóna noms d’artistes notables com Antoni Clavé o Carles Fontserè. De tots ells, Fontserè és el més memorable i sens dubte el més pintoresc.

Home lliure per excel•lència, heterodoxa i bohemi, la seva radical independència el porta sovint a l’ostracisme. El documental en segueix l’agitada peripècia vital: els seus originis carlistes, la contribució a l’aparell de propaganda de la República, l’adscripció a les idees llibertàries, l’exili, els camps de refugiats a França, l’apartament que comparteix a París amb Antoni Clavé, les col·laboracions teatrals a Mèxic amb Mario Moreno “Cantinflas” i a Nona York amb Salvador Dalí, etc. És en aquesta ciutat on finalment Fontserè i s’instal·larà, l’any 1949, gràcies al Secretari de Propaganda de la Generalitat, el seu amic Jaume Miravitlles. A Nova York es casa amb la Terry Broch i la seva casa del SoHo es converteix en un refugi d’exiliats i d’artistes joves catalans, com els que després s’autodenominaran “Els Karamazoff” (Muntadas, Miralda, Zush, etc.). Allí, després de fer mil oficis i tots amb un talent notable: cartellista, il·lustrador, fotògraf, escenògraf, escriptor, acabarà guanyant-se la vida de taxista.

Dirigeix aquest treball el cineasta i periodista Albert Abril, del que vàrem programar fa quatre temporades, l’esplèndida La memòria de la matèria, sobre una tribu amazònica, que mai havia estat connectada. Com en aquella ocasió, Abril, parteix d’un material excepcional, rodat a finals de 2003: gairebé dues hores d’entrevista amb en Carles Fontserè a l’estudi de la seva masia del Pla de l’Estany. En ella l’artista, que ha estat testimoni directe i protagonista d’alguns dels fets més importants del S. XX, parla de la seva vida i obra, i exposa les seves idees, sense pèls a la llengua i sempre a contracorrent. Com quan confessa llegir la Bíblia en els bordells, dels que es declara un assidu, o quan alaba l’educació i bones maneres dels soldats nazis en comparació amb els francesos, etc.

Art i rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent, que encara no s’ha vist ni en cinema ni en TV, és una estrena de Visions documentals, i com sempre serà presentada pel seu director que després de la projecció entaularà un col·loqui amb el públic.

Us hi esperem!