L’Associació Monumenta, amb la col·laboració del Palau Robert, presenta una exposició fotogràfica de castells i edificis catalogats privats de Catalunya per mostrar la tasca de preservació del patrimoni arquitectònic català que es porta a terme i fer-ne difusió perquè els ciutadans el visitin. La mostra “Monumenta 25 anys” està oberta al públic fins a l’11 de setembre, al Jardí del Palau Robert.
L’exposició aplega 32 plafons amb informació i 28 fotografies de castells, palaus i cases monumentals que donen a conèixer la rica tradició arquitectònica de Catalunya i l’esplendor de molts edificis privats que mereixen una protecció especial pel seu valor artístic o per la seva història. Aquests edificis poden ser una atracció turística i una eina més per incentivar el desenvolupament econòmic de les localitats on es troben.
El patrimoni arquitectònic que es pot veure a l’exposició són: Castell de Benviure, El Roquer, Castellterçol, Oller del Mas, El Viver, Castell de Godmar, Torre del Veguer,  Castell de Florejacs, Castell del Remei, Castell de Quermançó, Hotel Molí del Mig, Hotel Mas Ribas, Hotel Aiguaclara, Casa de la Seda, Palau Mornau, NN Hoteles 1898,  Casa Batlló, Casa de les Punxes, Biblioteca Almirall, Hotel Espanya, Fundació Setba,  Castell de Riudabella, Villa Paulita, Torre de Barta, Reial Cercle Artístic, Castell Sant Marçal, Palau de la Música i  La Rotonda.
L’Associació Monumenta, que enguany compleix el 25è aniversari, ofereix informació i assessorament als socis per a la gestió d’aquest patrimoni: restauració, tràmits administratius, fiscalitat. Actualment compta amb 150 socis.
Monumenta és l’Associació de Propietaris de Castells i Edificis Catalogats de Catalunya, creada el 1992, en l’entorn dels Jocs Olímpics, que van motivar la renovació de tants i tants edificis urbans i emblemàtics d’arreu del país. És l’única Associació no estatal dins l’EHHA (European Historic Houses Association) i entre les seves prioritats destaquen conservar el Patrimoni com un servei a la societat i projectar-lo al futur. Van ser dels primers a reivindicar el respecte arquitectònic i especialment  preservar el medi ambient amb mesures d’eficiència energètica en els immobles històrics, i en la gestió de parcs i jardins. I a implicar-hi les noves generacions en la gestió d’aquest patrimoni.