El Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks de Cerdanyola del Vallès celebra aquest any la seva majoria d’edat i, per festejar-ho com cal han decidit centrar la temàtica del festival ni més ni menys que en el Dimoni. “Com que som molt friquis vam fer l’associació que el número del dimoni que és el 666, si sumes tots els sisos surt un 18 i d’aquí surt el fil conductor de la presentació del Fantosfreak”, explica Rafa Dengrá, director del Festival. Per aquest motiu, han decidit homenatjar a un dels films basats en possessions demoníaques més mítiques de la història del cine, El Exorcista. Tal com anuncien en el seu web, “el pare Karras i Regan tornaran per celebrar amb nosaltres l’aniversari més terrible i boig que pugueu imaginar”.

La XVIII edició del Fantosfreak tindrà lloc del 17 al 21 de juliol al Parc del Turonet i ja s’ha anunciat la llista dels 44 curts finalistes per la secció oficial, entre els quals hi ha obres com Cavalls morts o Hoy me ha pasado algo muy bestia, que es van poder veure recentment en la 3a edició del Sant Cugat Fantàstic. El cartell d’aquesta nova edició és obra de l’artista Mayka Dengrá i està ple de criatures inquietants, entre les quals s’hi amaga un membre mític del Fantosfreak, Charlie the unicorn, creat per Jason Steele l’any 2005 i que cada any fa una visita al festival.

Per celebrar els 18 anys com cal, s’han afegit sis premis al palmarès, que tot i que no tindran una dotació econòmica, suposaran una menció especial a certs aspectes de les produccions que mereixen un reconeixement. “Només cinc premis ens semblava poc, pel volum de curts i la qualitat que tenen”, explica Dengrá, a més ha destacat que aquests han estat pensades “amb un rollo original i divertit”.

Les categories valoraran la millor mort (premi Pepito de Oro), dedicat a un personatge també mític del festival que fa presentacions i sempre mor al final; la criatura més entranyable (premi Charlie) evidentment fent referència a Charlie the Unicorn; el millor gag (premi Gagci) homenatge a José Luis Garci; el millor ensurt (premi Avestruz); el millor crit (premi Pterodáctilo) i la frase més mítica (premi Se Sabe Ya o Es Sospechoso) el qual fa referència a un curt de David Pareja i Javier Botet, Suena fatal y tiene eco. Els guanyadors del palmarès oficial i d’aquestes mencions especials es faran públics l’últim dia del festival.

Tots els passis del festival són gratuïts i es faran a l’aire lliure, a més, abans de cada projecció els assistents podran gaudir d’un concert. Raja Dengrá ha afegit que per divendres “estem mirant si podem portar alguna cosa especial”, caldrà esperar per veure què és finalment. I dissabte, es projectarà el documental Los Herederos de la bestia, que es va poder veure a la darrera edició del Festival de Sitges. En aquest enllaç podreu consultar la programació al complet.