Temporada Alta és un festival d’arts escèniques d’una gran varietat de gèneres i estils. En aquesta línia, els darrers anys s’ha convertit en una nova plataforma d’exhibició i producció de peces  audiovisuals que exploren la relació entre les arts de l’escenari i el llenguatge cinematogràfic. Els curtmetratges en que cada any es presenta la programació del festival en són un bon exemple, però la creació d’un premi en el festival internacional JamesonNotodofilmFest i el projecte The One Project són l’expressió més directa d’aquesta nova relació.

Ahir a la nit, a la seva Gala Oficial celebrada a Madrid, el JamesonNotodofilmFest va anunciar els 5 curts que opten al premi Temporada Alta – Cine y Escena d’un total de 56 obres presentades de 7 països diferents. Els creadors finalistes viatjaran a Girona, per la propera edició de Temporada Alta, on s’hi projectaran les obres finalistes i s’anunciarà la peça guanyadora, que rebrà 1.500 euros. Els 5 curts seleccionats pel jurat del JamesonNotodoFilmFest, presidit per l’artista i cineasta Daniel Sánchez Arévalo, han estat: Los amantes zurdos de Pau Martínez, Galatea de Maria Moral, Tú decides de Carmen Socías Utrero, Vivir del aire de Borja Echeverría Lamata i Parallelism de Andoni Valdivieso. Tots els projectes exploren la relació entre les arts escèniques i el cinema.

El JamesonNotodofilmfest és un festival internacional de cinema que neix l’any 2001 amb la vocació de donar suport als joves creadors audiovisuals. Al llarg de catorze edicions  ha aconseguit consolidar-se com la convocatòria de referència a l’Estat espanyol del cinema a Internet, amb una alta participació i audiència internacionals: més de 13.000 curtmetratges (de no més de 3.30 minuts) de prop de 40 països diferents amb gairebé 60 milions de visualitzacions. El jurat de cada edició està format per realitzadors reconeguts que, a més, produeixen un curt pel festival: Julio Medem, Guillermo del Toro, Bigas Luna, Terry Gilliam, Alejandro Amençabar, Rodrigo Cortés, Iciar Bollaín, Jaume Balagueró, Isabel Coixet, Carlos Bardem, Álex de la Iglesia, Javier Fesser, José Corbacho… són alguns dels noms més destacats.

Xavier Bobés dirigirà el projecte The One Project #2. El creador de teatre d’objectes ha estat convidat a dirigir la segona peça cinematogràfica d’aquest projecte que també connecta les arts escèniques amb el cinema.

El projecte The ONE project, una iniciativa que va nèixer el 2014 impulsada per Temporada Alta, l’Arts Santa Mònica i la productora Nanouk Films, proposa a un dramaturg fusionar el cinema amb les arts escèniques a través de la realització d’un curtmetratge. Bobés, multipremiat pel seu darrer espectacle Cosas que se olvidan facilmente (Premi Butaca 2016, Premi de la Crítica de Barcelona…) i un dels coautors de l’espectacle Primer Álbum, que va ser una de les propostes més aplaudides a la darrera edició de Temporada Alta, protagonitzarà aquest nou projecte titulat Restos de Cosas que es presentarà a la tardor de 2017 dins la programació del festival.

En aquesta nova iniciativa Bobés dirigirà, de la mà del director de cine Salvador Sunyer Vidal de Nanouk Films, un curtmetratge que vol reivindicar la poètica de l’objecte a través d’un treball sobre la memòria i el pas del temps.

Per la primera entrega del projecte (2014) la companyia escollida va ser Baro d’Evel Cirk ( Blaï Mateu i Camille Decourtye). El resultat va ser un treball cinematogràfic inèdit que va rebre el Premi Internacional del Choreoscope – Festival de cinema de dansa de Barcelona, va estar nominat als premis Gaudí i va rebre tenir una menció especial  al FEC (Festival Europeu de Curts de Reus) i ens apropa al particular univers d’aquesta companyia franco-catalana.