El 50 aniversari del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que esdevindrà del 5 al 15 d’octubre a Sitges, en la seva primera roda de premsa d’aquesta darrera edició, desvetlla els punts claus del que passarà aquest any. Una edició on la realitat virtual tindrà un pes considerable, gràcies a la figura del Samsung Sitges Cocon, i comptarà amb la presència de tres directors de referència en la història del cinema de terror i fantàstic: William Friedkin, Johnnie To i Guillermo del Toro, entre altres nom que és donaràn a conèixer en aquests mesos.

Roda de Premsa de la 50a edició del Festival de Sitges.

La 50a edició del Festival comptarà amb un personatge hipermodern i culturalment atemporal com Drácula, pel leit motiv, tal com es pot apreciar al cartell que s’ha descobert avui, que fa homenatge a l’obra de Bram Stoker que va ser portada a la gran pantalla per Francis Ford Coopola, entre altres directors. La fotografia, realitzada per Biel Capllonoch, està inspirada en l’atmosfera abstracta dels pintors del s. XIX com Frederich o Turner, obra que també va servir per ambientar la mateixa novel·la de Dràcula. Com a novetat, el cartell de Sitges 2017 incorpora una creativitat extra en realitat augmentada que es pot experimentar captant la imatge del mateix des de l’APP del festival, on apareix una galeria amb els cartells de totes les edicions.
A més a més, amb motiu del 50 aniversari, el festival ha reeditat la seva imatge per celebrar-ho, tot adaptant la imatge del goril·la i la seva essència amb la necessitat latent de reafirmar la seva aposta pel gènere.

Willam Friedkin, el director reconegut mundialment per pel·lícules de terror com El exorcista o The French Connection , rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival; i Johnnie To, mestre del cinema negre àsiatic conegut per Drug War o Election, i premi Màquina del Temps a Sitges 2005 (entregat per Quentin Tarantino) també visitarà Sitges com a un dels grans convidats. A aquestes presències esmentades s’hi sumarà la de Guillermo del Toro, com a padrí del 50è aniversari, a causa de l’estreta relació que ha mantingut sempre amb el festival.

L’evolució constant del festival de cinema fantàstic

El passat 2 de maig, el Festival de Sitges va rebre la Creu de Sant Jordi per part del Govern de la Generalitat en reconeixement d’aquestes 50 edicions creient i potenciant el cinema fantàstic català i d’arreu del món.

Entre les activitats i filmacions programades per celebrar aquest 50è aniversari destaca l’exposició que podrem veure a la Filmoteca de Catalunya del 22 de juny al 17 de setembre on s’exhibirà un repàs del festival des de la seva inauguració el 1968 com a Semana Intrernacional de Cine Fantastico i de Terror a l’actual Festival. Serà un viatge retrospectiu a partir de cartells, films destacats, convidats i imatges diverses sota el nom de “El cinema es fantàstic”, al que s’afegirà un cicle de pel·lícules com Blade Runner, La Cosa o Reseirvor Dogs del 22 al 30 de setembre en la mateixa Filmoteca.