Durant la presentació de la 20 edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida, Santi Lapeira, Director del Centre Experimental de Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, ha anunciat que La Mostra i el CECAAC (Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya) posen en marxa la iniciativa CINEFUTURO, una plataforma de coproduccions amb la indústria llatinoamericana.

Amb la finalitat de fomentar la col·laboració de la indústria del cinema de Catalunya amb la llatinoamericana, la Mostra i el CECAAC, posen en marxa la Plataforma Llatinoamericana de coproduccions CINEFUTURO, i creen el premi Cinefuturo.

El programa seleccionarà anualment un projecte de ficció i / o documental, per desenvolupar una coproducció, entre un mínim de dos països. Els projectes es podran presentar a partir del proper 1 d’abril.
També oferirà el Premi Cinefuturo, destinat a post-produir i distribuir a Europa, una producció o coproducció llatinoamericana en fase de producció. El premi publicarà les bases al maig i es donarà a conèixer en la pròxima edició de la Mostra.

Durant una setmana, la Mostra que comença el dijous 30 de març sobre el cinema llatinoamericà a Lleida a través de 9 llargmetratges, 8 curtmetratges i 8 documentals que competiran en la Secció Oficial; 10 produccions en les Sessions Especials fora de competició (3 llargmetratges documentals, 4 curtmetratges i 3 videoclips), les Matinals Infantils adreçades als alumnes de primària de la ciutat, que projectarà el llargmetratge d’animació “El nen i el món” (Brasil) i el curtmetratge “Darrel” (Espanya), dues produccions en la clausura entre altres activitats complementàries com l’exposició “Fila 7, cinemes amb història”, un reportatge del fotògraf documentalista Juan Plasencia, representat per l’agència Zoom que reuneix els testimonis de persones que estan al capdavant dels 43 cinemes de sala única que hi ha a Espanya.
 
Aquest dijous dia 30, durant la inauguració del certamen l’actor Emilio Gutiérrez Caba rebrà el Premi d’Honor de la Mostra; els cineastes Jordi Cadena i Francesc Betriu rebran els Premis Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català; i Javier Tolentino, director del programa radiofònic de cinema “El setè vici” de Ràdio 3, el Premi Ángel Fernández Santos.
 
Cal destacar la presència dels membres del Jurat de la Secció Oficial de Llargmetratges, patrocinada per Movistar +: El documentalista Jorge Meyer; Manuel Pérez Estremera que va ser director de Cinematografia del Ministeri de Cultura Espanyol (ICAA) i de TVE (2005-2007), va ser director durant dues edicions del Festival de Cinema de Sant Sebastià, amb una relació amb el cinema i la TV que es remunta als anys seixanta; i amb el fotògraf argentí Hector Zampaglione, Premi Nacional de Fotografia d’Argentina.
En el marc de la seva aposta pel cinema i pel festival, a més de patrocinar aquesta secció, Movistar + lliurarà el Premi al Millor Llargmetratge entre els nou títols que competeixen en la Secció Oficial de Llargmetratges del certamen.
 
En aquesta 23a edició, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya retrà un petit homenatge a Eliseo Subiela. Osvaldo Montes va compondre la banda sonora de 6 de les seves pel·lícules. Dues d’elles, “Petits Miracles” i “Les aventures de Déu”, van ser magistralment interpretades pels mestres de l’escola El intèrpret de Lleida l’any 2016. La Mostra ret homenatge amb tres videoclips d’aquell concert, que combina la seva música i el cinema amb la Seu Vella de fons.
 
La cloenda de la 23a edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya se celebrarà al Caixaforum Lleida amb la presentació del palmarès i la projecció del curtmetratge “Mai” (Espanya) i el llargmetratge “Em vaig casar amb un boludo” (Argentina).