Davant la decisió de la CCMA de fer un relleu a la direcció de TV3, PROA, els productors audiovisuals de Catalunya, vol recordar, tant a la CCMA com a les institucions públiques amb capacitat d’intervenció en la matèria, la necessitat d’actuar amb urgència per trobar solucions a la crítica situació en la qual es troba tot el sector.

Fa un mes, PROA va liderar el MANIFEST MÉS TV3 on denunciava la situació límit a la qual havia arribat la televisió com a conseqüència de la reducció d’ingressos publicitaris i les constants retallades dels pressupostos públics. Tenint en compte el paper estratègic de motor del sector audiovisual que té la CCMA, i atenent a la ciris que aquesta institució travessa, els signants d’aquell manifest reclamaven més ingressos per ser més competitius, millorar la governança per millorar la gestió, i un Pla Estratègic de futur.

Desconeixem si aquesta decisió que acaba de prendre la CCMA, que respectem, té present el crit d’alarma que va suposar aquell manifest i les reivindicacions de la majoria del sector allà expressades. Si no ho té present, ens permetem recordar als màxims dirigents de la Corporació que el seu principal, per no dir únic, objectiu hauria de ser defensar TV3. I que la defensa de TV3 passa per destinar més diners als continguts i per millorar la gestió i la governança de la televisió pública.

Volem donar la benvinguda a Vicent Sanchis, el nou director, i ens posem a la seva disposició per treballar conjuntament per fer front als reptes que té per davant. Ens agradaria poder-li dir que disposa de cent dies de marge per dir el que vol fer. Però no podem. No tenim temps. La televisió no té temps ni el sector tampoc. Per posar un exemple concret de gran impacte en el sector, si la pròxima comissió de coproduccions que s’havia de celebrar fa una setmana no es fa aviat i no es fa amb els recursos econòmics mínims, un bon grapat de projectes es quedaran sense poder acudir a les comissions de l’ICEC i de l’ICAA aturant de manera irreversible un bon nombre de produccions catalanes. Lamentablement el nou director té molt poc marge, perquè ni la televisió ni el sector tenim marge.

Per acabar i després de reiterar els millors desitjos per Vicent Sanchis, volem agrair a Jaume Peral la bona actitud, tan personal com professional, que ens ha demostrat durant la seva etapa al capdavant de TV3.