Si la setmana passada, al 2n. Congrés Internacional sobre Educació Mediàtica i Competència Digital celebrat a Barcelona, ja es va anunciar per part dels responsables del “Gabinete de Comunicación y Educación” de la UAB, aquesta setmana ja tenim xifra concreta: la UE destinarà 1,9 milions € a l’impuls de la “media literacy” –l’educació en l’audiovisual– a les escoles. Una molt important quantitat que sortirà del programa Europa Creativa 2014-2020 que relleva l’històric programa Media que finalitza enguany. Entre d’altres accions prioritàries que es preveuen, hi hauria la incorporació de l’alfabetització mediàtica als currículums escolars dels països de la UE, i la creació d’un observatori internacional per fer-ne el seguiment.

A Catalunya, ja hi ha l’entramat normatiu preparat per aquesta imprescindible tasca de formar les noves generacions en l’aprenentatge del llenguatge audiovisual i la seva mirada crítica, que se suma a la important tasca que porten fent de fa molts anys entitats com Drac Màgic, Aula Mèdia o Abaoaqu, entre d’altres. A la passada legislatura, vaig poder intervenir directament en el procés de debat de les lleis d’Educació i la del Cinema de Catalunya, per tal que l’una i l’altra incorporessin al seu articulat mesures concretes en aquest objectiu. Cal celebrar que, gràcies a les gestions fetes des de diversos àmbits professionals, la Llei d’Educació de Catalunya va incorporar la “media literacy” com a un dels objectius curriculars de les etapes primària i secundària de l’educació obligatòria, i que en el cas de la Llei del Cinema, hi ha un mandat explícit per a la creació d’un programa per incorporar l’educació audiovisual a totes les escoles, amb la participació directa de la mateixa Generalitat de Catalunya i els sectors de la producció, la distribució i l’exhibició. Una altra cosa és que, més enllà de l’històric programa de la Filmoteca per a les escoles, o dues edicions de “cinema a l’escola” que podríem qualificar de pilots, la concreció d’aquest programa integral resta encara pendent. Esperem que l’any vinent, amb l’ajut de la UE, fem un decidit pas endavant.