Sitges 2014 homenatjarà Roland Emmerich i estrenarà les últimes produccions de Godard i Cronenberg
El Festival acull la presentació de ‘Musarañas’, film produït per Álex de la Iglesia

El director, productor i guionista alemany Roland Emmerich, gran representant del cinema d’acció i catàstrofes i autor de títols tan populars com Independence Day, Godzilla, 2012, Stargate, Anonymous, El día de mañana, Asalto al poder o Soldado universal, rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival a la seva propera edició, que tindrà lloc del 3 al 12 d’octubre. Sitges 2014 tindrà també com a protagonistes directors consagrats com Jean-Luc Godard i David Cronenberg amb les seves últimes obres, així com l’esperada presentació de Musarañas, la cinta de terror psicològic produïda per Álex de la Iglesia.

Sitges 2014 oferirà Adieu au langage, l’últim treball, sofisticat i suggerent de Jean-Luc Godard, el geni de la nouvelle vague, que demostra seguir en plena forma, ara experimentant amb el 3D en una història plena de metàfores i lladrucs de gos. David Cronenberg arriba a Sitges 2014 amb el seu retrat decadent de la indústria cinematogràfica, Maps to the Stars, una sàtira sense compassió amb un repartiment de luxe format per Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson i John Cusack. El cineasta belga Fabrice Du Welz, vell conegut del Festival, on va guanyar l’any 2003 el Méliès d’Argent pel seu primer llargmetratge, Calvaire, torna per a presentar Alleluia, la seva particular visió dels tristament famosos “assassins de la lluna de mel” dels anys quaranta als Estats Units. Com Du Welz, un altre bon repr esentant de la Generació Sitges és Jim Mickle (We Are What We Are, Stake Land), que enguany visitarà Sitges amb Cold in July, una venjança sagnant, mostra del millor cinema independent nord-americà.

Jonathan Glazer aterrarà a Sitges 2014 amb l’esperada Under The Skin, un drama de ciència ficció protagonitzat per una alienígena Scarlett Johansson. El director de Birth (Sitges 2004) firma en aquesta ocasió una cinta visualment poderosa amb una mirada molt particular sobre l’espècie humana. Igualment estimulant resultarà l’adaptació de Dostoievski que proposa Richard Ayoade amb The Double, una comèdia negra interpretada per Jesse Eisenberg i Mia Wasikowska. La reconeguda autora de còmics Marjane Satrapi estrenarà The Voices, una comèdia negra on Ryan Reynolds intenta ocultar un cadàver, que la directora iraniana presenta a Sitges després de la seva bona acollida a Sundance. Del mateix festival nord-americà arriba The Guest, el més nou d’Adam Wingard, que s’endinsa en la història d’un exsoldat que desencadenarà la violència en tornar de la guerra, i que ha estat comparada amb Drive. Alexandre Bustillo i Julien Maury, directors de Livid, porten Aux yeux des vivants, una altra inquietant mostra del terror francès. L’horror també estarà garantit amb It Follows, de David Robert Mitchell, un film esgarrifós que va impactar a Cannes 2014.

Sitges es projecta com un festival on hi conviuen els monstres clàssics, tot i que de vegades passats pel sedàs més iconoclasta. Tradició fantàstica i la modernitat més transgresora s’uneixen per reinventar subgèneres immortals com el cinema de vampirs. I aquest 2014 en tenim dos exemples clars. D’una banda, A Girl Walks Home Alone At Night, una meravellosa reinterpretació del mite del vampir encarnat en una adolescent americana d’origen iranià, que ha triomfat a Cannes. Rodada en llengua farsi, és obra de la jove realitzadora Ana Lily Amirpour i compta amb Elijah Wood com un dels seus productors. L’altre exemple entre aquestes propostes regeneratives dels no-morts és la comèdia negra neo-zelandesa i fals documental What We Do In The Shadows, dirigida per Taika Waititi i Jemaine Clement.

El cinema català i espanyol tindrà un protagonisme destacat a Sitges 2014. A més de comptar amb 4: Apocalipsis, de Jaume Balagueró, com a pel·lícula inaugural, i amb La distancia, de Sergi Caballero, el Festival estrenarà Musarañas, una cinta de terror psicològic ambientada en la postguerra que recupera el fantàstic i gòtic clàssic ibèric. Es tracta de la primera pel·lícula finançada per la nova productora d’Álex de la Iglesia i Carolina Bang, Pokeepsie Films, i que està dirigida per Juanfer Andrés i Esteban Roel. La protagonitzen un bon nombre de cares conegudes: Macarena Gómez, Carolina Bang, Luis Tosar o Hugo Silva.

Com ja és habitual, el Festival exhibirà una bona mostra del millor cinema asiàtic, amb un grapat de títols molt esperats pels seguidors més fidels del gènere. Des de Hong-Kong (amb la inestimable col·laboració de la Hong Kong Economic and Trade Affairs Office) arriben That Demon Within, de Dante Lam; The Midnight After, de Fruit Chan, i Aberdeen, de Pang Ho-Cheung. Corea del Sud aportarà les cintes A Hard Day, de Kim Seong-hun; Mad, Sad & Bad, d’Avie Luthra, i l’últim film de Kim Ki-duk, One on One, que narra la persecució de l’assassí d’una nena. Del Japó arriba la darrera cinta de Takashi Miike (Gran Premi Honorífic a Sitges 2013): The Mole Song: Undercover Agent Reiji, la història d’un oficial de policia infiltrat en una banda de mafiosos. Amb accent japonès també hi seran R100, d’Hitoshi Matsumoto, l’adaptació a l’acció real del famós manga Lupin the 3rd, dirigida per Ryuhei Kitamura i distribuïda a l’Estat espanyol per Mediatres Estudio, i la molt controvertida The Torture Club, de Kota Yoshida.

La nova secció Blood Window, orientada al cinema fantàstic llatinoamericà, inclourà l’últim treball d’Adrián García Bogliano, Late Phases, on un veterà de guerra haurà de lluitar, en la seva última batalla, contra un home llop. L’argentí Martín Desalvo presentarà El día trajo la oscuridad, sobre el terror que provoca un brot de ràbia en un petit poble, i l’uruguaià Gustavo Hernández arribarà amb Un dios local, un film d’esperit experimental i arriscat.

Per la seva banda, la secció Brigadoon presenta en aquesta edició una programació en la qual destaca Bombshell Bloodbath, un títol dirigit per Brett Mullen i influenciat per pel·lícules de zombies italianes com Nueva York bajo el terror zombie o La invasión de los zombies atómicos. Per la seva part, els productors executius de The Ring presenten Dark Awakening, thriller sobrenatural dirigit per l’especialista en maquillatge Dean Jones.

Els documentals també tindran una notable presència en aquesta secció: Vicente Aranda. 50 años de cine, dels germans Francisco i Javier Prada, repassa la carrera cinematogràfica del realitzador català. Per altra banda, Eurocine 33 Champs Elysées, de Christophe Bier, és un treball centrat en la mítica productora francesa Eurocine, factoria molt lligada a l’obra dels cineastes Jesús Franco i Jean Rollin. Brigadoon també oferirà un cicle de pel·lícules en homenatge a l’actor Craig Hill, que va morir el passat mes d’abril. En aquesta edició, el Premi Nosferatu recaurà en l’actriu María Kosty, dedicada a la professió des de finals dels anys seixanta i amb una forta presència en el cinema fantàstic i de terror espanyol dels setanta.

El Phonetastic Sitges Mobile Film Festival celebrà enguany la segona edició com a aparador de la producció audiovisual rodada en tabletes i smartphones. El seu web (www.phonetasticfestival.com) és la via de recepció de treballs arribats d’arreu del món. Les sèries televisives de gènere tornaran a tenir la seva destacada presència al Fetsival, amb un espai, programació i secció pròpia. Serial Sitges.

Premi Cine365Film

El Festival incorpora enguany un nou premi: Cine365Film, que distingirà els realitzadors que tinguin seleccionat un curtmetratge al Festival amb el finançament de recursos per al rodatge d’un film de gènere fantàstic. El premi neix de l’acord entre el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, la productora Apaches Entertainment i Cine365.

El nou premi Cine365Film té un caràcter transversal i podran optar-hi tots els directors de l’Estat espanyol que participin amb un curtmetratge en les seccions Oficial, Brigadoon, Phonetastic i SGAE Nova Autoria de Sitges 2014. El guanyador rebrà 10.000 euros i podrà rodar una pel·lícula que s’inclourà en la programació de la 48a edició del Festival, el proper 2015. El premi es decidirà durant la 47a edició.

Aquest premi situa Sitges com el primer festival del món que incorpora un reconeixement d’aquesta envergadura, que permet estimular la producció de gènere fantàstic i, alhora, premiar els realitzadors emergents.

Venda d’entrades

La venda d’entrades per a la 47a edició de Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es farà únicament a través del web del Festival. El dia 18 de juliol és la data en què es posaran a la venda l’Abonament VIP, l’Abonament Auditori, l’Abonament Matineé, l’Abonament 10, l’Abonament 20 i els Maratons de l’últim dia. També el 18 de juliol s’obrirà el període de sol·licitud d’acreditacions, tant professionals com de premsa.

Gas Natural Fenosa, de nou Patrocinador Principal del Festival

La companyia energètica renova l’acord per seguir com a patrocinadora oficial del certamen per tercera vegada consecutiva, i continua així el seu suport a la indústria del cinema.

El director general de Comunicació i Gabinet de Presidència de GAS NATURAL FENOSA, Jordi Garcia i Tabernero, i el director general de la Fundació Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya, Josep Lluís Galán, han signat l’acord de patrocini de la 47a edició del Festival.

La multinacional energètica renova per cinquè any consecutiu el seu suport al certamen, una de les principals cites cinematogràfiques de Catalunya i ineludible en el circuit internacional. Es tracta d’una iniciativa emmarcada en la seva campanya Al cine, com a casa, i és fruit del compromís social de la multinacional energètica, fortament vinculada empresarialment amb Catalunya.

Amb aquest patrocini, Gas Natural Fenosa reforça el seu compromís de contribuir al desenvolupament cultural que va més enllà de l’àmbit empresarial, i que es concreta en un ampli ventall de patrocinis d’iniciatives que generen un alt valor per a la societat en aquelles zones en les quals la companyia duu a terme la seva activitat. En el cas del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, l’empresa col·labora en el suport i desenvolupament de la cultura a través del setè art.

Suport a la 47a edició

El Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses que han renovat la seva col·laboració: Gas Natural Fenosa (Patrocinador principal), Moritz i Torres (Patrocinadors), Meliá Sitges (Patrocinador i seu oficial), Movistar TV (Soci multimèdia), Deluxe (Col·laborador), El Periódico de Catalunya (Diari oficial), TV3 (Televisió Oficial), Autolica – Mercedes Benz (Vehicle oficial), Lufthansa (Línia aèria oficial) i Bacardí (Còctel oficial).

Sitges 2014 també rep el suport de l’Ajuntament de Sitges, l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, així com la Diputació de Barcelona i de la Fundació SGAE.