El cicle presenta tres documentals que ens proposen alternatives de futur a un sistema que està defallint. Des de l’acció directa com en el cas concret del projecte rural “Amayuelas”, des de les propostes concretes de “Solucions locals per a un desordre global” per finalment assistir a una sorprenent reacció a un acomiadament a “Resistencia”.

24 d’octubre 2013
SOLUCIONS LOCALS PER A UN DESORDRE GLOBAL
Coline Serreau. 2009. França 112’

7 de novembre 2013
RESISTENCIA
Lucinda Torre (Espanya, 2006, 112 minuts)

10 d’octubre 2013
AMAYUELAS (La tierra asoma)
Amb la presència d’Agustí Corominas

Ficha técnica: Durada: 77 ‘; Guió: Agustí Corominas; Càmara i edició: Llorenç Torrades; Ajudant de càmara i so: Joan Corbera; Música original: El Naán; Producció: Rosa Murtra i Mónica Membrive. Direcció: Agustí Corominas
Sinopsis: En una època en la que les multinacionals volen acaparar les terres i el domini sobre els recursos naturals: terra, aigua, llavors, coneixements… en un poble castellà un grup de persones fa més de 20 anys que lluiten per recuperar la vida dels pobles i els coneixements de la gent del camp. Una recuperació mitjançant activitats econòmiques sostenibles i respectuoses amb la natura i el medi ambient. El documental avança a mida que anem coneixent la vida i la història d’aquestes persones, els seus conflictes, èxits i fracassos, tot veient com recuperen el poble.
Amayuelas és un poble de la comarca de Tierra de Campos, petit, però no aïllat. “Els pobles del segle XXI no poden viure aïllats”, ens diuen, i formen part de xarxes diverses tant d’àmbit estatal com Plataforma Rural i la Universidad Rural Paulo Freire o com d’àmbit internacional com ara La Vía Campesina amb qui comparteixen problemes, il·lusions i lluites.
En aquest documental veurem com dia rere dia els pobladors d’Amayuelas construeixen la utopia de que un món millor és possible i que en aquest món nou la terra i la gent del camp han de tenir la seva paraula.

24 d’octubre 2013
SOLUCIONS LOCALS PER A UN DESORDRE GLOBAL
Coline Serreau. 2009. França 112’
Ja s’han fet pel · lícules catastrofistes que han donat la veu d’alarma, i han complert el seu propòsit. Ara ha arribat el moment de demostrar que hi ha solucions, i donar veu als pagesos, filòsofs i economistes que estan inventant i experimentant noves alternatives, i que expliquen per què la nostra societat està immersa en les actuals crisis ecològiques, econòmiques i polítiques.
Pierre Rabhi, Claude i Lydia Bourguignon, els treballadors sense terra del Brasil, Kokopelli i Vandana Shiva a l’Índia, el Sr Antoniets a Ucraïna … Els diferents entrevistats demostren que hi ha opcions, que una alternativa és possible. S’està responent amb elements concrets, als reus ecològics i, en general, a la crisi de la civilització, que actualment estem travessant.

7 de novembre 2013
RESISTENCIA
Lucinda Torre (Espanya, 2006, 112 minuts)

Astúries, nord d’Espanya, any 1993. 232 treballadors de l’empresa metal.lúrgica Duro Falguera són acomiadats. La seva reacció, però, sorprendrà l’opinió pública: lluny d’assumir el futur d’atur i exclusió social que els espera, decideixen rebel.lar-s’hi. Una pel.lícula sobre la classe obrera d’avui. Un relat de supervivència i dignitat en el qual la cineasta Lucinda Torre reflexiona sobre algunes de les conseqüències del capitalisme global a les nostres democràcies.

LA DIRECTORA
Lucinda Torre va néixer a Langreo (Astúries) i és llicenciada en Història de l’Art. Ha produït, escrit i dirigit diversos curtmetratges, documentals corporatius i programes per a la televisió. Des de l’any 93, forma part de l’equip de Programació de Cine i Documentals de Telemadrid.
L’any 2000 va ser nominada al Goya, al Millor Curtmetratge de Ficció per Beso de la Tierra.

Julio Lamaña

Federació catalana de cineclubs

C/Casanova 3-5-7, entresol 7a porta, escala esquerra

08011 – Barcelona

0034 932 890 562