Creuat l’equador de la tercera edició catalana de Gamelab –la 9ena en total—ha quedat ja demostrat que l’aposta de concentrar esforços per oferir conferències i taules rodones de marcat perfil professional, i prioritzar el networking ha estat un encert alhora de poder gestionar una fira que vol consolidar-se com a esdeveniment internacional, tot i les reduccions pressupostàries.

Propietat intel•lectual: gens lluny de la resta de l’audiovisual
La maduresa industrial del videojoc ha fet que aquest reflexioni també sobre qüestions compartides amb el conjunt del món de l’audiovisual, aportant-hi la visió d’un sector d’un gran dinamisme que li ha permès, molt abans que altres, que petites empreses fossi alhora productores, distribuïdores i “exhibidores” dels seus continguts. I un dels temes transversals és la propietat intel•lectual. Aquest ha estat l’eix d’una de les conferències de Gamelab, a càrrec de Xavier Carrillo, màxim responsable de Digital Legends, empresa que recollia hores més tard dos dels guardons dels Premis de la Indústria del Videojoc (especial FICOD i premi de la premsa).
En la seva intervenció, Carrillo ha descrit els pros i peròs de les quatre principals modalitats d’explotació empresarial d’un videojoc: des d’aquella que hi ha una total renúncia a la propietat intel•lectual, el “3r party” o la venda a tercers d’un producte ja fet amb els drets inclosos, fins al “self publishing” en el que la preservació de la propietat intel•lectual és absoluta, però també els riscos inherents a l’èxit o fracàs de la seva explotació comercial. Entremig trobaríem la coproducció, molt similar a la producció televisiva o cinematogràfica; i el “work for hire” que significa participar en una part o procés de l’obra, que seria la modalitat més ambigua respecte al reconeixement d’aquest dret. En qualsevol cas, Xavier Carrillo ha fet una clara defensa de la protecció de la propietat intel•lectual com a vector de la sostenibilitat i creixement de la R+D+I interna de les empreses creadores de videojocs, clau per al seu creixement.
Tot i que forma part del mateixa naturalesa comercial del sector, el CEO de Digital Legends ha reiterat davant del públic assistent –en bona part nous creadors i joves emprenedors—la necessitat de treballar els principals mercats exteriors, i les fires internacionals, per aconseguir el finançament de projectes i la comercialització dels nous productes, en un entorn altament competitiu.

Les universitats multipliquen l’oferta docent
El format congressual ha donat especial relleu a les ofertes acadèmiques que les universitats catalanes i espanyoles han preparat o renovat per al proper curs universitari. Si en un primer moment van oferir-se postgraus i màsters, la posada en marxa d’un grau específic sobre videojocs demostra el creixent interès en realitzar una formació universitària completa des de l’inici, amb el mateix rang d’altres estudis com els de comunicació audiovisual, publicitat o periodisme.