L’exposició Gent de Port. Barcelona 1980 és una part de l’obra fotogràfica de Xavier Martí Alavedra que mostra com era el Port de Barcelona abans de la transformació realitzada arran dels Jocs Olímpics de 1992, ara fa uns 30 anys.

Des d’una perspectiva humanista, el projecte Gent de Port, Barcelona 1980 retrata el component humà al port i l’ús que la gent en feia fa tres dècades, tant per a oci com professionalment. Des de passejades a la vora del mar, fins a pujar a Les Golondrines o  transportar mercaderies.Gent de Port

La mostra es compon d’un total de 32 fotografies de Xavier Martí Alavedra, realitzades entre els anys 1981 i 1983. Es basen en tres temàtiques generals: l’oci, el treball i els retrats. Totes sobre els usos que les persones feien del port en aquell temps. El resultat reflecteix l’inexorable pas del temps, tant pel canvi d’aquests usos com de les infraestructures. Edificis que han desaparegut o espais que han estat del tot renovats fins al punt que, de vegades, pot ser difícil identificar-los.

L’exposició també es compon d’informació documentada i històrica aportada pel Centre de Documentació Marítima del Museu Marítim de Barcelona. Informació que permet contextualitzar les imatges en un moment de canvi o en una situació concreta, identificar determinats edificis o espais del port i comparant-los amb l’actualitat. Les aportacions del Centre de Documentació Marítima de l’MMB també es fan paleses en les descripcions de les diferents professions i les fàbriques que s’hi trobaven, o en algunes de les característiques de les activitats de lleure en el marc marí de la ciutat.

Junt amb l’exposició, l’autor de les fotografies, Xavier Martí Alavedra presenta la seva última publicació, que compta amb la col·laboració de Museu Marítim de Barcelona. El llibre es titula Una Visió del Port. Barcelona 1980, i, com l’exposició, neix de la voluntat de l’autor de recuperar del seu arxiu fotogràfic un treball inèdit sobre el Port de Barcelona en la dècada dels vuitanta. Així, la mostra Gent de Port. Barcelona 1980 conforma una part de la publicació.

Gent de Port. Barcelona 1980 és una mostra documentada i contextualitzada de com era el port i la seva gent ara fa més de 30 anys. Una exposició que evidencia els avenços d’un dels espais que més connecta la ciutat amb l’exterior. La mostra, es podrà veure al Museu Marítim de Barcelona fins el 13 de gener de 2013.